Linkovi

U Kaliforniji pogubljen Stenli 'Tuki' Vilijams


Četvorostruki ubica Stenli Tuki Vilijams pogubljen je jutros u zatvoru San Kventin u Kaliforniji, nakon što je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger odbio da mu poštedi život. Priča o kriminalcu koji je postao kandidat za Nobelovu nagradu za mir, u SAD je pokrenula nacionalnu debatu o zločinu, kazni i mogućnosti iskupljenja.

51-godišnji Stenli Vilijams pogubljen je smrtnosnom injekcijom a novinari prenose da je od trenutka kada je ušao u sobu gde je izvršena smrtna kazna, do momenta kada je proglašen mrtvim prošlo više od 35 minuta.

«Poslednjih deset minuta je bio veoma smiren, u svojim poslednjim trenucima gledao je samo uvis, u nebo», rekla je novinar TV mreže MSNBC, Rita Kozbi, koja je svedočila pogubljenju.

Ispred zatvora okupilo se oko 1000 protivnika i pristalica smrtne kazne. Protivljenje kazni izražavale su brojne zvezde medju kojima je bila pevačica Džoan Baez.

«Ovde se dešava sračunato, antiseptičko, hladnokrvno ubistvo i mislim da svi mi ovde želimo da probudimo moralnost i dušu ove zemlje», kazala je Baez.

Pristalice kazne odgovorili su da su došli u čast Vilijamsovih žrtava.

Vilijamsov slučaj u SAD je pokrenuo jednu od najžešćih debata o opravdanosti smrtne kazne u više decenija. Lider bande «Krips», Stenli Tuki Vilijams osudjen je za ubistvo četiri osobe 1979.godine. Medjutim, tokom 24 godine u zatvoru on je napisao nekoliko knjiga za decu o opasnosti bandi, i nastojao da odvrati mlade od nasilja zbog čega je šest puta bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

S druge strane, on nije nikada priznao da je počinio ubistva za koja je osudjen, niti se izvinio zbog njih. Guverner Švarceneger odbacio je zahtev za pomilovanjem i peticiju koju je potpisalo 50,000 ljudi, ocenjujući da nema ubedljivih dokaza da je njegov preobražaj u zatvoru bio iskren jer nikada nije pokazao stvarno kajanje zbog brojnih ubistava koje je počinila banda Krips.

Vilijams je 12 osoba pogubljena u Kaliforniji od kako je ponovo uvedena smrtna kazna 1977. godine.

XS
SM
MD
LG