Linkovi

Statistički podaci Svetske zdravstvene organizacije


Dok se godina bliži kraju podaci o najsmrtonosnijim bolestima i dalje zabrinjavaju, mada ima i znakova da se postiže napredak.

Broj obolelih od dečije paralize se od 350 hiljada 1988. godine smanjio na nešto preko hiljadu i po protekle godine. Ta bolest je eliminisana u gotovo celom svetu osim u šest zemalja – Egiptu, Nigeru, Nigeriji, Avganistanu, Pakistanu i Indiji, ali jedino Indija ima izgleda da potpuno eliminiše tu bolest sledeće godine. Ipa, ima i razloga za novu zabrinutost pošto je jedanast zemalja u kojima je dečija paraliza ranije eliminisana javilo o novim slučajevima, uključujući Indoneziju, Somaliju i Jemen.

Svetska zdravtsvena organizacija nije uspela da ostvari svoj cilj da snabde tri miliona obolelih od side sa anti-retroviralnim lekovima. Ipak, i taj rezultat se smatra uspehom dok se u svetu broj zaražernih virusom HIV popeo na 40 miliona. 14 najteže pogodjenih zemalja sada obezbedjuje antiviralnu terapiju bar polovini obolelih ili inficiranih.

Nešto bolji uspeh ostvaren je u borbi protiv malarije. Istraživači javljaju da postižu uspehe u nastojanju da eliminišu komarce vrste anofeles koji prenose uzročnika malarije dok eksperimentalna, vakcina testirana u Mozambiku, pruža nadu u mogućnost zaštite od ove bolesti i na taj način. Procenjuje se da od malarije umire oko milion ljudi godišnje.

XS
SM
MD
LG