Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Brokeback Mountain»


Nagrađivanu kratku priču o neočekivanoj ljubavi dvojice muškaraca u preriji na američkom severu, čuveni reditelj sa Tajvana, Ang Li, pretvorio je u igrani film. Džek i Inis su u svojim ranim 20-tim godinama, kada se slučajno upoznaju u leto 1963. Njih dvojica su rančeri, unajmljeni da se staraju o stadu ovaca na pašnjacima planine Broukbek u saveznoj državi Vajoming.

Kako nedelje prolaze, među njima se razvija prijateljstvo, ali jedne hladne, vetrovite noći, dok pokušavaju da se utople u malenom šatoru, veza između njih dvojice postaje intimna… na obostrano iznenađenje.

U to vreme i na tom mestu, njihova ljubav morala da je da ostane skrivena, ali kako se priča prenosi na naredne dve decenije, Džek i Inis bore se svojom tajnom i strašću kojunijedan od njih ne može da porekne. U filmu zasnovanom na noveli Eni Prul, koja je prvi put objavljena u magazinu «Njujorker», glavne uloge tumače Džejk Džilenhal, kao Džek Tvist i Hit Ledžer kao Inis Del Mar.

«Jedino što sam ja stvarno trebalo da uradim jeste da se pojavim. Priča je sama po sebi već toliko puna metafora. Ukoliko pročitate scenario, kao i kada čitate knjigu, shvatite da zaista postoje dobri opisi onoga što nije ispričano kada se radi o ovoj dvojici ljudi. Znam da zvuči vrlo 'glumački' i dosadno, ali na meni je bilo samo da se pojavim. Ono što nas je vodilo bile su reči i ljudi koji su umešani u priču, sama ideja svega toga. Mislim da bi, da smo pokušali da uradimo nešto više, to jednostavno bilo preterano».

«Zbog činjenice da ne pričam baš mnogo u filmu, morao sam dosta da se posvetim istraživanju protiv čega se moj lik u stvari bori… zbog čega baš toliko nije umeo da prikaže svopja osećanja i da voli. Kada sam to ustanovio, želeo sam da to pretvorim u nešto fizičko. Želeo sam da se to vidi iz njegovog tela i njegovog govora. Bilo koja forma izražavanja za njega je morala da bude bolna, a ja sam želeo da to prikaže stisnuta pesnica. Na kraju, otkrio sam mnogo više i postavio više pitanja o Inisu, nego što bi on sam za ceo život. To je i bio njegov problem – on čak nije ni razumeo da je imao sve te borbe u sebi».

Pored dvojice glavnih glumaca, u filmu «BROKEBACK MOUNTAIN» pojavljuju se i Mišel Vilijams, kao Inisova žena Alma, i En Hetavej, u ulozi Džekove žene, Lurin. «BROKEBACK MOUNTAIN» premijerno je prikazan 2. septembra na filmskom festivalu u Veneciji, u američkim bioskopma prikazuje se od 9. decembra, a u Evropu stiže krajem ovog i početkom sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG