Linkovi

Buš želi da Kongres završi rad na nizu zakonskih nacrta poznatih kao Patriotski zakon


Predsednik Buš je ponovo potvrdio mere bezbednosti usvojene nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingotnu, 2001. godine. Predsednik je rekao da su te mere presudno važne radi sprečavanja novog napada na SAD.

Članovi Predstavničkog doma i Senata postigli su opšti sporazum da ponovo potvrde Patirotski akt, nakon što se Bela kuća saglasila da prihvati četvorogodišnje produženje pravosnažnosti, umesto ranije traženih sedam godina, za neke klauzule tog zakona.

Tim kompromisom se takodje ukidaju krivične kazne za Amerikance koji javno iznose podatke u vezi sa zahtevom administracije da joj se dostave neki specifični podaci, ali se ne proširuju ovlaščenja administrcije da može da traži smrtnu kaznu u nekim prekršajima povezanim sa terorističkim aktivnostima.

Taj zakonski nacrt mora prvo biti usvojen u Predstavničkom domu i Senatu. Predsednik Buš želi da se to odmah učini da bi mogao da potpiše zakon o ponovnom ovlašćenju pravila, koja su, kako on kaže, bila jake mere u borbi protiv terorista.

“Američko pravosudno i obaveštajno osoblje mudro i efikasno je koristilo Patriotski zakon, dok je istovremeno štitilo naše gradjanske slobode. To osoblje je koristilo taj zakon radi vodjena sudskih postupaka protiv terorista i njihovih pristalica ili razbijanja terorističkih ćelija u Njujorku, Oregonu, Virdžiniji, Kaliforniji,Teksasu i Ohaju. Patriotskim aktom je postignuto ono što je i bio naš cilj--da zaštitimo slobodu u našoj zemlji i da spasimo živote Amerikanaca”.

Predsednik Buš je u svojoj radio poruci rekao da je zahvaljući Patriotskom zakonu ukljonjen pravni i birokratski zid, koji je onemogućavao pravosudnim i obaveštajnim službama da dele podatke o mogućim terorističkim opasnostima.

U najnovijem izveštaju objavljenom prošle nedelje, dvostranačka komisija , koje je vodila istragu o terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, dala je jedva prolaznu ocenu Patriotskom aktu u oblasti zaštite privatnosti, ukazujući da nema ni sredstava ni osoblja, a ni rukovodstva za Upravni odbor za zaštitu privatnosti i gradjanskih sloboda.

U radio poruci demokratske stranke, senator iz Rod Ajlanda, Džek Rid, rekao je da je predsednik Buš ozbiljno narušio verodostojnost kod američkog naroda pošo nije pružio Amerikancima prave podatke o ratu u Iraku.

“Uznemirila me je činjenica da je administracija predsednika Buša napala patriotizam onih koji su doveli u pitanje politiku administracije prema Iraku. Neosnovani stranački napadi neće nam pomoći da pobedimo u tom ratu, neće pomoći vojnicima, a što je najgore neće zaštititi našu zemlju od neprijatelja. ”

Senator Rid je rekao da je sadašnji kurs akcije u Iraku pogrešan i da on želi da predsednik bude otvoreniji i pošten o tome šta je potrebno učiniti da bi SAD bile uspešne u Iraku.

Predsednik je počeo javnu kampanju da bi objasnio svoj plan za pobedu u Iraku, ali je senator Rid rekao da Buš još nije obelodanio dovoljno detalja. Predsednik će nastaviti kampanju u ponedeljak i održati govor u Filadelfiji.

XS
SM
MD
LG