Linkovi

Nastavak pregovora o Protokolu iz Kjota


Nastavak pregovora o Protokolu iz Kjota

Posle sastanaka koji su trajali čitave noći, učesnici konferencije UN-a o klimatskim promenama, održane u Montrealu, složili su se o nastavku pregovora o Protokolu iz Kjota posle isteka tog dokumenta 2012. Razgovori su zastali zato što američka delegacija nije odobrila tekst kanadskog predloga o budućim razgovorima o tom pitanju, ali je kasnije prihvatila manje obavezujući predlog da se udje u globalni dijalog o koracima u borbi protiv globalnog zagrevanja. Aministracija predsednika Buša odbacuje Protokol iz Kjota zato što se njegove restrikcije u oslobadjanju štetnih gasova ne odnose na zemlje u razvoju kao što su Kina i Indija, dok je bivši predsednik Bil Klinton juče izjavio da je to «velika greška».

Kineske vlasti priznale da je u sukobima protekle nedelje bilo žrtava

Kineske vlasti prvi put su javno priznale da je u sukobima izmedju demonstranata i policije u selu Dongžu u pokrajini Guangdong protekle nedelje bilo žrtava. Državna agencija Šinhua prenosi da su demonstranti u nuklearnoj elektrani u tom selu napali policiju koja je bila primorana da na njih otvori vatru. Šinhua prenosi da je u neredima ubijeno troje meštana, dok očevici tvrde da je poginulo najmanje 20 demonstranata. Incident se dogodio kada se najmanje hiljadu ljudi oupilo kod elektrane protestujući zbog nedovoljne kompenzacije koju je selo dobilo za zemljište koje je vlada uzela za konstrukciju tog postrojenja.

Islandjanka mis sveta

Mis Islanda, 21-godišnja studentkinja prava koja honorarno radi i kao policajka, izabrana je za mis sveta na takmičenju koje je održano u Kini. Prva pratilja je Mis Meksika dok je predstavnica Portorika proglašena drugom pratiljom. U takmičenju su učestvovale lepotice iz 102 zemlje, podeljene u šest regionalnih grupa.

XS
SM
MD
LG