Linkovi

Predstavljamo vam međunarodnu organizaciju “Svedok”


Predstavljamo vam međunarodnu organizaciju “Svedok” , koju je osnovao muzičar Piter Gebriel i koja na vrlo interesantan i jedinstven način pomaže aktivistima za zaštitu ljudskih prava širom svijeta da se njihova upozorenja čuju i često – utiču na popravljanje opštih prilika...

Lokalna grupa, sarađuje sa nujoršskom organizacijom Witness ili “Svjedok” koju je osnovao popularni muzičar Piter Gebriel. "Gilian Kaldvel je, kako kaže, iztvršni direktor organizacije Svedok, koja daruje video kamere organizacijama za zaštitu ljudskih prava na svih 5 kontinenata i istovremeno pruža usluge obuke kako bi se snimljeni video materijali što bolje integrisali u kampanju za zaštitu prava i sloboda" Gilijan Kaldvel kaže da, u suštini – lokalni partneri stvari posmatraju iz svoje, unutrašnje perspektive, što je suprotno trendu tradicionalnog novinarstva – kada reporteri sa strane o svemu izvještavaju iz svoje, spolje perspektive...

Gilijan smatra da je ideja i pomoć njene organizacije osnažila aktiviste da govore slobodnije i da i na taj način dobijaju na samopuozdanju. U 2004, na primer, organizacija Svedok je sarađivala sa grupama za zaštitu prava u Kongu – reč je o kampanji protiv zloupotrebi dece – vojnika.. U tom regionu čak 60 odsto naoružanih učesnika u borbama su deca – prisiljena da istovremeno pate i čine užasne zločine...

U Burmi, aktivisti koje je obučila organizacija Svedok – dokumentovali su zloupotrebe vlasti, poput, klasičnog ropstva- na snimcima su prikazani seljaci koji su prisiljeni da rade na izgradnji puteva, bez naknade. Na drugom snimku organizacije Witness – načinjenom u Sudanu i Čadu, ljudi koje su iz njihovih domova proterale snage vlade u Kartumu, podržane od arapskih milicija – govore predstavnicima Human Rights Watch-a kako strahuju da će ih likvidirati vlada Omara Bashira, ako pokušaju da se vrate.

"Omar Bashir će nas pobiti ako se vratimo, kada arapske milicije pitaju odakle smo, ako kažemo da smo sa Sjevera – tu nam je kraj... Terorišu nas”kaže jedna Sudanka.

"Snimci koje su napravili aktivisti za zaštitu ljudskih prava ponekad su užasni i nikoga ne ostavljajuju ravnodušnim . Ali to je ono što aktivistima daje snagu – Predsednik Paragvaja je posetio ustanovu za mentalno oboljele, nakon što je na TV prikazan snimak jednog od advokata koji zastupa interese i prava obolelih. Vlada je potom potisala sporazum kojim garantuje normalan život svim mentalno obolelim ljudima.

U Siera Leoneu, aktivisti su distribuirali hiljade kopija snimka na kojem su detaljno opisana kršenja ljudksih prava i zločini u vrijeme građanskog rata u toj zemlji. Cilj je – da se vlasti primoraju da prihvate preporuke komisije za istinu i pomirenje ustanovljene nakon krvavih sukoba..

Mark Feldstein, je šef katedere za novinarstvo na Univerzitetu George Washington . On kaže da su organizacije poput Svedoka vrlo značajne, ali da oni koji gledaju moraju da znaju da su to djela aktivista a ne novinara – profesionalaca.

"Morate da imate i drugu stranu, ili više njih , a nijedna od tzih organizacija neće to obezbjediti. Oni će samo prikazati svoja gledišta. Ipak i pored nedostataka i pored toga što se ne čuje druga strana – informacije izlaze na svetlo dana i vrlo su značajne,”, kaže Feldstin.

Snimci Svedoka - uvršteni su u dokazne materijale sudova za ratne zločine, a koriste se i na pretresima pred regionalnim komisijama UN-a. Gilijan Kaldvel kaže da čak i kada video snimak ne dovede do pokretanja sudskog postupka ili dovede do presude – pomaže da se situacija ne pogorša.

Otkako je osnovana 1992. organizacija Svedok je sarađivala sa organizacijama u preko 60 zemalja – od Indije i Bangladeša, preko bivše YU, Avganistana i SAD. Gospođa Kaldvel kaže da Svedok ne deluje u ratom zahvaćenim zemljama kao što je to današnji Irak – gde lokalni aktivisti za zaštitu ljudskih prava ne mogu da rade slobodno.

XS
SM
MD
LG