Linkovi

Biološka bezbednost ozbiljan problem na farmama živine u Sjedinjenim Državama


Na ulazu u farmu Dženi Rouds, postavljena je tabla na kojoj piše da je pristup ograničen. Pet puta godišnje, na farmu pristiže 80 hiljada tek izleglih pilića, koji su posle osam nedelja spremni za preradu. Dženi Rouds veoma brine o njihovom zdravlju.

”Ne želimo da iko dolazi na imanje. Posetioci mogu da obiđu kuću i druge delove farme, ali u živinarnik možemo da uđemo samo ja, sinovi i radnici, koji dolaze jednom nedeljno. Može nešto da se unese - na cipelama, u nosu, ili nekako drugačije”, kaže Dženi Rouds.

Posetioci koji imaju neka posla na imanju moraju da nose specijalno odelo, kapu, čizme, rukavice i masku, kao i sama Dženi Rouds i njeni sinovi. Na poluostrvu Delmarva, dve hiljade porodica na uzgajanju živine zaradi milijardu i sedam stotina miliona dolara godišnje. Posle pojave ptičjeg gripa u svetu, vlasnici farmi na Delmarvi pokušavaju da obezbede zdravu živinu za ishranu.

Ptičji grip još nije stigao do Sjedinjenih Država, ali je pojačana kontrola, u okviru mera koje su preduzete širom zemlje. Sem što ugrožava privredu, ptičji grip može da ugrozi ljudsko zdravlje.

Ukoliko se ipak pojavi, farmeri na Delmarvi će pojačati preventivne mere i sprovesti vladina zdravstvena uputstva. Čim se bolest dijagnostikuje, sva zaražena živina će biti uništena, a ostala stavljena u karantin, dok će okolne živinske farme biti stavljene pod striktni nadzor. To je aktivan stav prema sprečavanju epidemije ptičjeg gripa, odnosno postupak koji - uz biološke mere bezbednosti - treba da omogući da se zdravstvena opasnost spreči, kontroliše, ili da se na nju odgovori.

XS
SM
MD
LG