Linkovi

Haški optuženik Ante Gotovina uhapšen sinoć u Španiji na Kanarskim ostrvima


Glavni tužilac Haškog tribnula Karla del Ponte izjavila je da je haški optuženik Ante Gotovina uhapšen sinoć u Španiji na Kanarskim ostrvima i da će uskoro biti prebačen u Hag. Imam dobre vesti za vas, rekla je Del Ponte novinarima u Beogradu i zahvalila Hrvatskoj i španskim vlastima na uspešno obavljenom poslu.

Vest o hapšenju Ante Gotovine zvanični Zagreb primio sa zadovoljstvom i olakšanjem

Informacija o hapšenju generala Gotovine u ovdašnjoj javnosti i medijima ima apsolutni tretman vesti godine kojoj su gotovo svi hrvatski elektronski mediji posvetili posebne emisije i programe. Hapšenje generala Gotovine na Kanarskim ostrvima premijer Ivo Sanader je ocenio kao potvrdu verodostojnosti politike njegove vlade koja je nasuprot određenim međunarodnim krugovima tvrdila da se odbegli general ne nalazi u Hrvatskoj.

Sanader je naglasio posvećenost hrvatske vlasti vladavini prava i zakona napominjući kako će general Gotovina, kao što je slučaj i sa ostalim haškim optuženicima iz republike Hrvatske, od države dobiti svu potrebnu pravnu pomoć.

U sličnom tonu sa premijerom Sanaderom i predsjednik Mesić je ponovio kako je odlučno branio tezu da se Gotovina ne krije u Hrvatskoj, a sud je jedino mesto, poručio je Mesić, gde svaki optuženi treba dokazati svoju nevinost. Da je hapšenje generala Gotovine dobra vest za Hrvatsku smatra i većina hrvatske opozicije pa tako predsednici SDP-a i HNS-a Ivica Račan i Vesna Pusić podsećaju da je slučaj Gotovina bio poslednja velika prepreka za priključenje hrvatske evropskim integracijama.

S druge strane Ljubica Lalić iz seljačke stranke upozorava da je kroz Gotovinu optužena čitava Hrvatska dok predsednik Hrvatske stranke prava Ante Đapić ističe kako je danas tužan dan za sve istinske rodoljube i branitelje, a prema Đapiću posebno je strašna simbolika što je vest o hapšenju Gotovine prvo objavljena u Beogradu.

Evropska unija i NATO pozdravili su hapšenje Gotovine i sapštili da sada mora uslediti hapšenje Karadžića i Mladića. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je u sedištu Alijanse da hapšenje Gotovine "dobra vest za svet zbog privođenja pravdi ljudi koji još nisu osuđeni, ali su optuženi za vrlo teške zločine".

Vest je pozdravio i portparol britanskog predsedništva EU. Ovo hapšenje ukloniće "važnu prepreku" na putu Hrvatske ka EU, rekao je on.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Hrvatskoj na hapšenju odbeglog haškog optuženika Ante Gotovine i izrazio nadu da će i Srbija postići takva rešenja i pronaći optužene za ratne zločine. "Čestitam Hrvatskoj na velikom uspehu i nadam se da će Srbija postići takva rešenja i pronaći optužene za ratne zločine", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je naglasio da "sve zemlje u regionu moraju da ispune svoje dužnosti kada je u pitanju traganje za optuženima za ratne zločine".

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je danas da je dobro što je uhapšen haški opstuženik Ante Gotovina.

"Dobro je što je uhapšen, šta da kažem", rekao je kratko novinarima Aligrudić.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Meho Omerović ocenio je danas da će hapšenje jednog od najtraženijih haških optuženika, Ante Gotovine, za Srbiju predstavljati dodatni pritisak da što pre preda Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića.

Stranka demokratske akcije BiH pozdravlja hapšenje hrvatskog generala Ante Gotovine, rekao je danas generalni sekretar SDA BiH Amir Zukić.

"SDA ima poverenje u rad Haškog tribnunala i mi ga u potpunosti podržavamo", rekao je Zukić.

Ko je Ante Gotovina?

Ante Gotovina rođen je 10. decembra 1955. na Pašmanu kod Zadra. U 17. godini napustio je školu i s nepunih 19 pridružio se Legiji stranaca, gde je dobio novi identitet, Ivan Grabovac. Posle obuke je otišao u padobransko-diverzantski puk. Prvu borbenu akciju imao je u Džibutiju 1974, a zatim su sledile intervencije u Čadu, Zairu, Obali Slonovače… 1982. je radio kao ratnik instruktor u Gvatemali, Kolumbiji i Paragvaju, s povremenim odlascima u Gabon.

U Hrvatsku se vratio sredino 1991. i odmah je imenovan za zapovednika 1. Gardijske brigade, a početkom 1993, u činu pukovnika, postavljen je za zapovednika Zbornog područja Split i na tom mestu ostao do 1996.

Njegova jedinica se pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu. Vojsci kojom je on komandovao pripisuje se masakr zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mrkonjić Gradu, više od 150 mrtvih. Posle hrvatske vojne ofanzive Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995. i zauzimanja Knina, Gotovina je u tom gradu uspostavio svoj štab.

Tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman imenovao je Gotovinu za glavnog inspektora Inspektorata HV, a 2000. je otpušten iz oružanih snaga odlukom predsednika Hrvatske Stjepana Mesića i u oktobru iste godine penzionisan.

Oženjen je pukovnicom Dunjom Zloić, nekadašnjom šeficom kabineta bivšeg ministra odbrane Gojka Šuška, a iz prethodnog braka s novinarkom HTV-a Vesnom Karuzo ima kćerku Anu.

XS
SM
MD
LG