Linkovi

Rusija pravda prodaju usavršenih raketa Iranu


Rusija pravda prodaju usavršenih raketa Iranu, navodeći da taj ugovor neće poremetiti odnos snaga na Bliskom Istoku. Sjedinjene Države i Izrael veoma oštro kritikuju tu prodaju. Dopisnik GA Bil Gasperini izveštava iz Moskve.

Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je potvrdio da će Rusija prodati Iranu taktičke raketne sisteme zemlja-vazduh, ali je za te sisteme istakao da su «čisto odbrambeni» i da iranska kupovina «nipošto» neće poremetiti odnos snaga na Bliskom Istoku.

Ruski mediji su objavili da je 29 mobilnih odbrambenih sistema deo ugovora vrednog, kako se procenjuje, 700 miliona dolara. Posle prvih izveštaja o tome, jedan iranski zvaničnik je izrazio iznenadjenje zbog bilo kakve zabrinutosti. Medjutim, Izrael je oštro osudio taj potez, a portparol Ministarstva inostranih poslova je rekao da je to «u interesu isključivo najnegativnijih elemenata u regionu». Sjedinjene Države su takodje kritikovale taj ugovor.

Aleksej Malašenko iz Karnegijevog centra u Moskvi, kaže da je ta prodaja, bez obzira što deluje iznenađujuće, politički predvidljiva.

«Rusija u svakom slučaju želi da sačuva specijalne odnose sa Iranom. To je veoma važno za Rusiju, za Moskvu, da svima dokaže da je Rusija u stanju da sprovodi svoju nezavisnu spoljnu politiku u toj oblasti, posebno u tom regionu.»

Malašenko je dodao da će novo oružje pomoći Iranu da se predstavi kao veća sila na Bliskom Istoku, pa čak i da zauzme jaču poziciju u odnosima sa Sjedinjenim Državama. To bi obuhvatilo i sadašnji spor zbog navodnog iranskog programa za razvoj nuklearnog oružja. Ruski inženjeri grade nuklearnu elektranu u Iranu, za koju obe zemlje tvrde da je isključivo za mirnodopsku upotrebu. Moskva se odlučno protivi bilo kakvom prebacivanju iranskog nuklearnog pitanja u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG