Linkovi

Buš: Teroristi i sadamisti su uspeli da uspore napredak ali neće uspeti da ga zastave


U govoru o politici administracije u Iraku, pred članovima ugledne nevladine organizacije -Saveta za medjunarodne odnose, predsednik Buš je naglasio da se u procesu obnove te zemlje ostvaruje napredak putem reforme ekonomije i obnove infrastrukture.

Predsednik Buš je u svom govoru primetio da uspeh na vojnom planu nije dovoljan.

«Tokom ovog rata naučili smo da je pobeda u borbi za iračke gradove samo prvi korak. Moramo da pobedimo i u drugim bitkama – tako što ćemo pomoći Iračanima da konsoliduju svoje uspehe i spreče da se teroristi vrate.»

Predsednik Buš je naglasio da putevi i škole moraju da budu izgradjeni, da mora da se obezbedi snabdevanje pijaćom vodom i električnom energijom i da mora da se uspostavi poslovni sektor koji će otvoriti radna mesta i otvoriti nove mogućnosti Iračanima. Predsednik je rekao da se to danas dešava u Iraku i da se napredak ostvaruje mada potrebe bezbednosti zahtevaju da se deo sredstava preusmeri sa projekata obnove.

«Obnoviti zemlju koju je opustošio diktator je veliki poduhvat. Još je teže kada teroristi pokušavaju da dignu u vazduh ono što Iračani grade. Teroristi i sadamisti su uspeli da uspore napredak, ali neće uspeti da ga zastave.»

U drugom od nekoliko govora koje će održati pre izbora u Iraku, 15. decembra, predsednik Buš se usredsredio na dva grada, koji su bili poprišta žestokih okršaja - Nadžđaf i Mosul. On je ukazao da je proces obnove u tim gradovima počeo kada su pobunjenici isterani. Predsednik je priznao da uprkos ostvarenom napretku i dalje ima incidenata, korupcije i malverzacija, ali je dodao da se ti problemi rešavaju i da američka ambasada u Bagdadu zahteva polaganje računa za sva sredstva namenjena obnovi.

Medjutim, na Kapitol hilu neki od demokratskih lidera ističu da je zabrinutost u pogledu situacije u Iraku i dalje opravdana. Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu, Nensi Pelosi, sugerisala je da predsednik nema osećaj za realnost u Iraku.

«Ovde se ne radi o politici. Radi se o jedinstvu naše stranke koja treba da poruči predsedniku da se radi o njegovoj odgovornosti. Od samog početka, on je vodio Amerikance pogrešnim putem. On ili nije znao u šta srlja ili nije znao šta da preduzme. On je želeo da krene u Irak na najgori mogući način i to je učinio. Samo zato što on kaže da se stvari u Iraku popravljaju, ne znači da je to zaista slučaj.»

Očekuje se da će predsednik Buš održati sledeći govor o Iraku u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG