Linkovi

U Nemačkoj na pomolu afera zbog tajnih letova i zatvora CIA


Dan uoči susreta savezne kancelarke Angele Merkel i američkog državnog sekretara Kondolize Rajs u Berlinu je buknula afera izazvana pitanjem da li su i kojoj meri nemačke vlasti znale za tajne letove i tajne zatvore američke obaveštajne službe CIA. Opozicija u Bundestagu preti i osnivanjem posebnog istražnog odbora koji će se pozabaviti ovom temom.

Potres u Berlinu izavalo je pisanje dnevnika „Vašington post“ prema kojem je donedavni ministar unutrašnjih poslova Oto Šili bio obavešten o tome da je CIA u Makedoniji krajem 2003. greškom otela i pod sumnjom da je terorista, u Avganistan prebacila i u zatvoru saslušavala nemačkog državljanina Kaleda al-Masrija.

Nemački mediji već nedeljama pišu o tajnim letovima CIA i navodnom prebacivanju osumnjičenih za terorizam u tajne zatvore, delom i na istoku Evrope, što je bila i jedna od tema susreta šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera u Vašingtonu prošle sedmice.

Ali, danas nemački mediji prenose da je bivši ambasador SAD u Berlinu Danijel Kouts još u proleće 2004. o otmici al-Masrija u Makedoniji obavestio Šilija. Negde u to vreme je zabunom oteti al-Masri tajno i vraćen u Nemačku. Donedavna vlada kancelara Šredera javno nije davala izjave o tom slučaju, a ni al-Masrijev advokat od vlasti iz Berlina nikada nije dobio traženi odgovor.

Političari opozicionih stranaka danas su zatražili odgovornost Šilija, iako ga je na mestu ministra unutrašnih poslova pre dve sedmice smenio konzervativac Volfgang Šojble. I mediji ne vide da bi nova vlada mogla da bude “nevina” u ovom slučaju. Jer, šef diplomatije Štajnmajer donedavni je bio Šrederov šef kabineta, doskorašnji šef obaveštajne službe BND August Haning postao je državni minister, pa bi mogli da budu upućeni i u to šta je vlada znala o aktivnosti CIA u Evropi, i to ne samo u slučaju ove otmice.

Nedeljnik “Špigl” danas piše da je Nemačka kontrola leta vladi u Berlinu dala spisak iz kojeg se vidi da je CIA najmanje 437 puta koristila nemački vazdušni prostor ili nemačke aerodrome za tajne letove, odnosno prebacivanje zatvorenika u tajne zatvore.

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Gernot Erler je povodom dolaska Kondolize Rajs doduše izjavio da nema razloga da ne veruje da će SAD, kako su i obećale, razjasniti pitanje tajnih letova o kojima pišu mediji.

Analitičari izražavaju sumnju da će tokom posete Kondolize Rajs biti bilo kakvog razjašnjenja u vezi sa ovim pitanjem. “Upravo suprotno, od Nemaca američka strana očekuje da umesto novog kursa zadrži stare rituale. Javno će i dalje da se ćuti, a iza kulisa će se sklapati dilovi”, piše “Špigl”.

Nemačko-američki odnosi dugo su bili u krizi zbog odbijanja Berlina da učestvuje u ratu u Iraku. Normalizacija odnosa tek je počela, i najavljena je kao možda najznačajniji spoljnopolitički cilj nove, konzervativno-socijaldemokratske vlade.


XS
SM
MD
LG