Linkovi

Neki od najčuvenijih naučnika ponovo u vestima


Neki od najčuvenijih naučnika ponovo su u vestima mada su umrli pre nekoliko vekova, a to je slučaj i sa jednim slavnim kompozitorom.

Otkriven grob Nikole Kopernika?

Nikola Kopernik je otlrio da se zemlja okreće oko sunca, a ne obrnuto, kao što se do tada mislilo, i objavio je rad o tome 1514. godine. Poljski arheolozi su gotovo sasvim sigurni da su otkrili grob astronoma iz 16. veka, a forenzičari su pomoću lobanje iz tog groba rekonstruisali lic koje veoma liči na Kopernika, uključujući slomljeni nos i ožiljak iznad desnog oka.

Izložba o životu Čarlsa Darvina u Vašingtonu

U Nacionalnom muzeju istorije prirode u Vašingtonu posetioci će moći da pogledaju i izložbu o životu Čarlsa Darvina, tvorca teorije evolucije, koja je ovih dana ponovo predmet rasprava o nastavi biologije u američkim školama.

Potraga za lekovima protiv Betovenovih bolesti

Pre smrti 1828. godine, čuveni kompozitor Ludvig van Betoven rekao je da se nada da će medicina jednog dana otkriti lek za tegobe koje je imao skoro celog života – stomačne bolove, depresiju i gluvoću. Komadići njegovog skeleta poslati su istraživačima u Kaliforniju i oni će pokušati da urade upravo to.

Muzika poboljšava funkcionisanje mozga

Medjutim, autori jedne druge studije tvrde da su došli do čvrstih dokaza da učenje muzike pomaže mozgu da efikasnije procesuje govorni jezik, kao i da poboljšava memoriju. Ukratko, to znači će, ukoliko vaše dete uči neki muzički instrument to poboljšati njegovo čitanje, pažnju i memoriju.

Buka povećava opasnost od srčanih oboljenja?

Stvari stoje potpuno drugačija sa bukom. U prvoj studiji te vrste evropski stručnjaci su došli do zaključka da postoji direktna povezanost izmedju izloženosti buci i opasnosti od srčanih oboljenja.

XS
SM
MD
LG