Linkovi

Danas vam predstavljamo film «SYRIANA»


Globalna naftna industrija, geo-politika i špijunaža glavni su motivi političkog trilera, koji odslikava trenutnu situaciju u svetu. Bob Barns je dugogodišnji agent Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji shvata da je njegovo vreme prošlo. Posle mnogo godina rada na terenu na Bliskom istoku, Barns otkriva da ono što je nekad bilo njegova struka, kao što su timski rad, očuvanje kontakata i prikupljanje obaveštajnih podataka iz prve ruke, sada obavljaju sateliti i elektronski uređaji. Međutim, iskusni špijun zna da su svi ti podaci beskorisni ako nema nekog ko može da ih interpretira, a da istovremeno poznaje region i njegovu kulturu:

Džordž Kluni igra Barnsa i ujedno je producent filma «SYRIANA», koji je dobio naziv po terminu koji u stvari koriste stručnjaci kako bi opisali hipotetičko preuređivanje Bliskog istoka. Film se bavi današnjim uzavrelim dešavanjima i koristi imena mesta koja stvarno postoje, ali sam Kluni želi da napravi granicu između ovog dela - koje je plod mašte - i rada novinara.

«Ne verujem da filmovi treba da nam daju odgovore. Mislim da filmovi treba da postavljaju pitanja, a da odgovore treba da nam pruži novinarstvo. Mi u stvari samo postavljamo pitanja i podstičemo debatu… a onda pokušavamo da je učinimo zabavnom, jer se i dalje radi o filmu. Ovo nisu građanske lekcije, već zabavni filmovi: teški, ali zabavni».

Uz Klunija, glavnu ulogu tumači i Met Dejmon, koji igra energetskog analitičara. On se služi vrlo smelom taktikom kako bi dobio posao savetnika, naprednog princa zalivske zemlje.

«Možda postoje glumci koji mogu jednostavno da se pojave i izgovore tekst, a da nemaju pojma o čemu pričaju, ali ja nisam jedan od njih i moram da imam neko osnovno znanje o onome što govorim. Rekavši to, na snimanju su bila nekolicina stručnjaka za naftu, koji su pokušavali da mi objasne neke vrlo kompleksne stvari i moram da priznam da sam bio potpuno izgubljen dok su oni pričali».

Scenarista i reditelj filma «SYRIANA», Stiven Gegen, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario 2001. godine, za ostvarenje «TRAFFIC». Pored Klunija i Dejmona, u ulozi princa koji želi promene pojavljuje se Aleksandar Sidig, dok Kristofer Plamer igra naftnog milionera, čije bogatstvo počiva na tome da u regionu sve ostane nepormenjeno.

XS
SM
MD
LG