Linkovi

U višednovnoj poseti Sjedinjenim državama boravi ministar odbrane SCG Zoran Stanković


U višednovnoj posjeti Sjedinjenim državama boravi ministar odbrane SCG Zoran Stanković, koji će - na poziv ministra odbrane SAD Donalda Ramsfelda - u utorak biti gost samita ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope.

Priliku da kao prvi ministar odbrane SCG koji je u protekle dvije decenije došao u Vašington, ministar Stanković će iskoristiti da u bilateralnim razgovorima sa predstavnicima Pentagona, Stejt Dipartmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i Kongresa predoči želju zvaničnog Beograda da se što prije integriše u evroatlanske strukture.

U tom kontekstu, ministar Stanković će predstavnicima Bušove administracije, koji prijem SCG u "Partnerstvo za mir" uslovljavaju bezuslovnim hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, reći da je "s obzirom na posljednje provjere, teško da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata, ali da - ako bude u nekom od vijnih objekata -garantuje da će biti hapšen i predat Haškom tribunalu".

Stanković je na brifingu za novinare u ambasadi SCG u Vašingtonu posebno naglasio da u vezi sa Mladićem, ali i drugim aferama "ministarstvo odbrane ne želi i neće ništa da krije".

Podsjetio je da je - prema podacima kojima raspolaže – Ratko Mladić posljenji put u nekom od vojnih objekata u Srbiji viđen u junu 2002. da je tada raspustio pratnju i uputio se prema Divčibarama. Od tada mu se gubi svaki trag, kaže je Stanković.

"Ako neko ima podatke da se Mladić nalazi u vojnom objektu, za pet minuta ćemo biti na licu mjesta da utvrdimo tačnost informacije", rekao je ministar odbrane SCG.

Što se tiče posljednjih afera u Vojsci SCG Stanković je rekao da one opterećuju reformske procese u velikoj mjeri, ali je izrazio zadovoljstvo što se ta priča iz medija preselila u kanale nadležnih istražnih organa koji će utvrditi odgovornost.

Nastavak reformi sistema odbrane na višem nivou uz konstruktivan pristup kada je u pitanju civilna kontrola oružanih snaga, ispunjavanje svih međunarodnih obaveza i učešće u međunarodnim mirovnim misijama, kao bitnom koraku ka željenoj integraciji u evroatlanske vojne strukture - prioriteti su koje će minstar Stanković predočiti sagovornicima na marginama samita ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope.

Stanković je rekao da je za intenziviranje reforme odbrane od suštinske važnosti da se usvoje strateški dokumenti i izrazio je očekivanje da će taj posao biti završen početkom 2006. godine. Stanković je rekao da je spreman da otvoreno i pošteno riješava sve otvorene probleme u Vojsci SCG i da će u tom kontekstu ukazati na one koji budu ometali reformu.

Kada je riječ o mirovnim misijama i eventualnom formiranju brigade iz država jugoistočne Evrope, za učešće u misiji u Avganistanu, Stanković kaže da je Vojska SCG kadrovski spremna za učešće u svim međunarodnim mirovnim operacijama ali da odluku o tome treba da donesu političke strukture, pošto javnosti jasno budu predočene "sve prednosti i potencijalni rizici".

On smatra da bi u međunarodne mirovne misije najprije trebalo slati medicinske timove koji imaju neophodno iskustvo rada u uslovima rata.

Ministar Stanković je naglasio da je učešće na predstojećem samitu, čak i u svojstvu gosta, važno - jer se time otvaraju vrata za popravljanje lošeg međunarodnog imidža Vojske SCG, koji je stečen u nedavnoj prošlosti.

Pored toga, u susretima sa čelnicima Pentagona, biće razmotreni detalji u vezi sa bilateralnim sporazumima - prvenstveno sporazumom o zabrani proliferacije oružja za masovno uništenje, sporazumu o statusu snaga i bezbjednosnom sporazumu.

U delegaciji će pored ministra Stankovića biti i pomoćnik ministra za ljudske resurse Zoran Jeftić i zamenik načelnika Generalštaba Vojske SCG general-major Zdravko Ponoš. Oni će narednih dana obići američku vojnu bazu u Norfolku, vazduhoplovnu bazu Endrjus i mornaričku bolnicu u Betezdi.

XS
SM
MD
LG