Linkovi

Američki senator Džon Vorner: Vojska zakupljivala prostor za reklamiranje u iračkim novinama


Uticajni američki senator Džon Vorner izjavio je da je vojska zakupljivala prostor za reklamiranje u iračkim novinama da bi promovisala rad koalicije u Iraku, ali da su neki od takvih članaka objavljivani bez napomene da je reč o tekstovima koje finansira vojska. Taj propust je doveo do učestalih izveštaja da vojska plasira članke sa povoljnim vestima u iračke medije pod plaštom nezavisnog novinarstva.

U jeku medijskih izveštaja da američka vojska plaća iračkim novinama da objavljuju pozitivne priče o ratu i naporima rekonstrukcije Iraka, predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, Džon Vorner, zatražio je dodatne informacije od zvaničnika ministarstva odbrane.

«I dalje sam duboko zabrinut zbog te situacije»

Posle posete Pentagonu u petak, senator Vorner izjavio je da su mu zvaničnici potvrdili da je vojska u iračkim listovima objavljivala članke u vidu «plaćenih oglasa» ali da su neki od njih objavljeni bez napomene da ih finansira vojska, i da se sada ispituju takvi slučajevi.

U Bagdadu je koalicija koju predvode SAD potvrdila da je objavljivala članke u iračkim medijima «zakupljujući prostor za oglašavanje kao i komentare urednika i čitalaca, što je uobičajeno u Iraku». U saopštenju se dodaje da neprijatelj koji želi da diskredituje iračku vladu i koaliciju stalno koristi medijski prostor za dezinformacije i propagandu, i koristi svaku priliku za zastrašivanje iračkog naroda.

Senator Vorner je priznao da je Pentagon zabrinut zbog mogućeg efekta neprijateljske kampanje dezinformisanja iračkog naroda.

«Dezinformacije u Iraku zaista utiču na predstavu o našim dostignućima u toj zemlji, predstavu o tome za šta se naši vojnici bore, i za šta ginu. Zbog toga mi nemamo drugih načina da iznesemo istinu i činjenice».

Senator Vorner kaže da su mu zvaničnici Pentagona preneli da organizacija pod nazivom «Linkoln grupa», koju je angažovala američka vojska, plaća iračke medije da članke koje piše armija objavljuju kao plaćene oglase. Portparol te organizacije nije želeo da komentariše čitavu priču, ali je «Linkoln grupa» saopštila da stalno saradjuje sa iračkim medijima kako bi promovisala objektivno informisanje širom Iraka. Organizacija navodi da se «bori protiv laži, zastrašivanja i zla terorizma putem činjeničnih izveštaja koji opisuju heroizam i žrtve iračkog naroda i njegovu borbu za slobodu i bezbednost».

XS
SM
MD
LG