Linkovi

Ljajić: Odluka stvara utisak o dvostrukim aršinima


Oslobađajuća presuda Haškog tribunala za Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua u reagovanjima srpskih zvaničnika u Beogradu dovodi se u direktnu vezu sa pregovorima o statusu Kosova.

Iako u prvim komentarima zvaničnika ima najviše zabrinutosti kako će reagovati javno mnjenje i da li će ta presuda doprineti vraćanju poverenja javnosti u Haški tribunal, specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ima drugačiji stav i ističe da o takvim stvarima ne može da odlučuje javno mnjenje, a da presuda neće imati apsolutno nikakav na rad pravosudnih organa u Srbiji.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ocenio je da će odluka Haškog tribunala uticati na stvaranje još lošije slike o radu Tribunala u Srbiji i Crnoj Gori. Zagovornici teorije zavere isticaće da ovakva odluka ima itekako političke reperkusije i koincidira sa početkom pregovora oko budućeg statusa Kosova, rekao je ministar Ljajić.

Pregovori o statusu Kosova bili su i tema razgovora srpskih zvaničnika sa bugarskim šefom diplomatije Ivailom Kalfinom. Njegov domaćin, ministar spoljnih poslova Srbijei Crne Gore Vuk Drašković izrazio je uverenje da će kompromisni zahtevi Beograda biti prihvaćeni, a zatim upozorio da evropska perspektiva regiona može da bude opasno ugrožena, pa i zaustavljena, u slučaju da u pregovorima o statusu bude nametnuto rešenje koje bi predviđalo nezavisnost Kosova.

Bugarskišef diplomatije Ivailo Kalfin izjavio je da se njegova zemlja zalaže za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo koje ne sme da destabilizuje region i koje će podrazumevati poštovanje sadašnjih, međunarodno priznatih granica.

XS
SM
MD
LG