Linkovi

Fatmir Ljimaj i Isak Musliu oslobodjeni - Haradin Baljaj osudjen na 13 godina zatvora


Haški tribunal oslobodio je bivše pripadnike OVK Fatmira Ljimaja i Isaka Musliua krivice za zločine nad civilima u logoru Lapušnik, a Haradina Baljaja je proglasio krivim za neka zlodela i osudio na 13 godina zatvora.

Veće predsedavajućeg Kevina Parkera, iz Australije, zaključilo je da Tužilaštvo nije dokazalo da su Ljimaj i Musliu bili na komandnim položajima i da su imali efektivnu kontrolu nad pripadnicima OVK koji su držali zarobljene albanske i srpske civile u Lapušniku, od maja do jula 1998. godine. Baljaj, koji je bio stražar u logoru, proglašen je krivim za streljanje devet pritvorenika izvedenih iz logora 26. jula 1998, kao i za nehumano postupanje i učešće u mučenju zatvorenika.

Ljimaj, Musliju i Baljaj bili su optuženi za ubistvo najmanje 22 albanska i srpska civila, te nezakonito pritvaranje, mučenje, nehumana dela i okrutno postupanje sa pritvorenim Albanacima i Srbima u logoru Lapušnik, opština Glogovac, u proleće i leto 1998.godine. Optužba je tvrdila da je Ljimaj u to vreme bio zapovednik OVK u području Mališeva, Musliju komandant logora Lapušnik, a Baljaj stražar. Tužilaštvo je 30. avgusta zatražilo da Ljimaj bude kažnjen sa 20 godina zatvora, a da njemu podređenima, Baljaju i Muslijuu, budu izrecene kazne od 18 i 15 godina zatvora.

Odbrana je tražila da svi optuženi budu oslobođeni. Baljaj i Musliju uhapšeni su na Kosovu krajem februara 2003. godine, a Ljimaja su u isto vreme uhapsile vlasti Slovenije gde se zatekao u trenutku objavljivanja optužnice. Sva trojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala odbacila krivicu za zločine iz optužnice.

Na Kosovu je proslavljena oslobađajuća presuda bivšim, liderima OVK. , predstavnici kosovskih Albanaca gotovo jednoglasno pozitivno reaguju na sudsku odluku, a u zajedničkom saopstenju udruženja proisteklih iz OVK stoji da “sloboda i pripada oslobodiocima”, te da se “takva odluka suda mogla i ocekivati.” S druge strane, potpuno suprotno, predstavnici kosovski Srba, izražavaju šokiranost i zabrinutost sudskom odlukom.

Savetnik Haškog tribunala Edgar Čen, u ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike, smatra da su presude izrečene danas u Hagu isključivo zasnovane na dokazima.

Edgar Čen: Primedbe da je Haški tribunal optužio nekolicinu bosanskih muslimana i Albanaca da bi time ostvario ravnotežu u odnosu na veliki broj optuženih Srba - postoje odavno. Ali, sudski se gone samo oni za koje postoje dokazi. Naravno od više hiljada osumnjičenih, pred sudom završe samo osobe koji imaju komandnu odgovornost za ozbiljne zločine. Naglašavam, te odluke se temelje na dokazima, a ne politici. Što se tiče presuda izrečenih danas u Hagu - dve oslobadjajuće i jedna presuda krivice - one su isključivo zasnovane na dokazima koji su predočeni na sudjenju. Politika nema nikakve veze sa tim!

Povezani članci

XS
SM
MD
LG