Linkovi

Nešvil - grad muzike


Putnici sa «Generala Džeksona» imaju odličan pogled na siluetu Nešvila, ali na žalost, sa paluba ovog parnog broda ne mogu da čuju muziku koja dopire iz barova, … parkova, …i sa ulica ovog grada utonulog u kantri muziku.

Zvanična parola u Tenesiju je da je Nešvil grad muzike. U Nešvilu je i Hol slavnih… i Rejmanov auditorijum, iz kojeg su radio prenosi programa «Grend ol opri» počeli pre više od trideset godina.

Sada se ovaj izuzetno popularan program kantri muzike prenosi iz Oprilenda u neposrednoj blizini Nešvila, a nedavno je proslavljena 80. godišnjica prvog radio prenosa.

Ali ono što je suština Grada muzike je ovaj niz barova duž Brodveja, glavne saobraćajnice u centru Nešvila.

Jedino što ih ovde ne zovu barovima.

Džon Šeperd: «To je honki tonk. U stvari, moj gazda obožava taj termin – honki tonk», kaže Džon Šeperd, koji zajedno sa suprugom Loiz nastupa u ovom «honki tonku» više od 33 godine. Oni bez obzira što ne zarađuju mnogo, rade ono što im se dopada i imaju jedno drugo.

«Imam divnu suprugu, koja pazi na mene i omogućuje mi da živim sa onim što ovde zaradim. A to su uglavnom napojnice, ali nikada nismo bili gladni i živimo u udobnom iznajmljenom stanu», kaže Šeperd.

U obližnjem «honki tonku», Derion Kit Tomson i njegova supruga Šona, upravo počinju karijeru u kantri muzici.

«Zadovoljstvo je, jer volite ono što radite, ali je to kao i svaki drugi posao – morate da ga volite. A mi smo pronašli ono što bismo hteli da radimo celog života i to je ono što radimo. Srećni smo», kažu Derion Kit Tomson i Šona Tomson.

Šta je to u kantri muzici što podstiče ljude da ostave svoju kuću i dođu ovde i iskušaju se i što postiče ljubitelje da kupuju milione kompakt diskova?

«To je prava muzika, koja govori o pravim ljudima. Prave teme, možete da razumete sve reči. Uvek se radi o stvarnim pričama», kažu Tomsonovi.

Kantri muzika je počela dolaskom prvih naseljenika u Ameriku, što prikazuje i ova slika Tomasa Harta Bentona, izložena u foajeu Hola slavnih kantri muzike. U njemu su izloženi i neki od instrumenata koje su koristili prvi doseljenici i delovi odeće koju su nosili oni koji su tih prvih godina popularisali kantri muziku.
Dolaskom sumraka, honki tonk uistinu oživi u centru Nešvila.

«Honki tonk je zaista prava tradicionalna kantri muzika…Potrošite pare na malo piva i dobro se provedete…»

Napolju, na ulici, tri muzičara koji jedva da se poznaju, okupili su se da izvedu jednu svoju muzičku tačku. Nekoliko trenutaka kasnije, pridružuju im se još dva. Izgleda kao da svi ovde imaju kantri muziku u krvi.

Ljudi iz celog sveta dolaze u Nešvil u potrazi za dobrom muzikom, istinskim honki tonkom i malo prostora na podijumu za igranje… a uistinu pronalaze – Ameriku.

XS
SM
MD
LG