Linkovi

Francuska usvaja novi anti-teroristički zakon


Donji dom francuskog parlmamenta usvojio je, sa 327 glasova za i 28 protiv, novi antiteroristički zakon koji izmedju ostalog omogućuje veći video nadzor na javnim mjestima u zemlji i produžava za dva dana držanje u pritvoru bez podizanja optužnice. Kritičari kažu da će primjenom ovog zakona biti derogirane osnovne građanske slobode. Da bi novi antiteroristički akt stupio na snagu, zakon mora da bude potvrđen i u Senatu, koji bi trebalo da se izjasni u januaru 2006.

Nemački šef diplomatije u poseti SAD

Novi njemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer sreo se danas u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs. Bio je to susret na kojem su ugovarani detalji prvog susreta američkog predsjednika Buša sa kancelarom Angelom merkel u januaru.

Štajnmajer je odbio da kaže da li je tema razgovora bilo postojanje zatvora u istočnoj Evropi u kojima je CIA navodno držala osumnjičene teroriste. Kondoliza Rajs je inače, kako prenosi USA Today - podržala politiku neograničenog držanja osumnjičenih terorista u pritvoru, ali nije ni potvrdila, niti demantovala izvještaje o postojanju tajnih zatvora u Evropi.

U medjuvremenu, direktor američke Centralne obaveštajne agencije, Porter Gos, branio je agenciju od medijskih izvještaja da su osumnjičeni teroristi navodno mučeni u zatvorima u inostranstvu. U intervjuu televizijskoj mreži ABC, Gos je rekao da tehnike saslušavanja koje koristi agencija nemaju veze sa mučenjem, ustvrdivši da je takva praksa – kako je doslovno rekao – «kontraproduktivna». Gos je dodao da u vezi sa tim izvještajima ima mnogo dezinformacija, ali je odbio direktno da odgovori na pitanje ima li CIA tajne zatvore u istočnoj Evropi.


XS
SM
MD
LG