Linkovi

Objavljen snimak humanitarnih radnika otetih u Bagdadu


Arapska kablovska televizija Al Džazira je emitovala video snimak pobunjeničke organizacije, takozvane Brigade mačeva pravičnosti, na kojem se vide četiri humanitarna radnika sa Zapada koji su oteti u subotu u Bagdadu.

Do sada nepoznata organizacija tvrdi da su četiri taoca – špijuni. Humanitarna organizacija Hrišćanski mirotvorni timovi je nešto ranije potvrdila da su četiri njena službenika oteta, a novinske organizacije prenose da je reč o jednom Britancu, jednom Amerikancu i dvojici Kanađana.

U međuvremenu, Nemačka je zatražila oslobađanje otete Nemice, arheologa Suzane Osthof i njenog vozača, koji su nestali u petak. Iranski zvaničnici su saopštili da su otmičari oslobodili šest šiitskih hodočasnika iz Irana, koji su juče oteti u blizini Balada. Svedoci takođe tvrde da je u Faludži, na izlazu iz džamije, ubijen glavni sunitski sveštenik.

Administracija odbacuje zahteve za povlačenje

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je odbacio zahteve za povlačenje američkih snaga iz Iraka, rekavši da «napuštanje Iraka nije izlazna strategija». Ramsfeld je na konferenciji za novinare dan uoči najavljenog govora predsednika Buša o pobedničkoj strategiji za Irak, rekao da bi preuranjen odlazak bio formula za izlaganje američkog naroda većoj opasnosti i poziv na povećanje terorističkog nasilja. Podsetimo da je administracija predsednika Buša izložena sve većem pritisku da objasni plan za stabilizaciju Iraka.

Republikanski član Predstavničkog doma iz Pensilvanije, Tim Marfi, koji je pretrpeo povrede u saobraćajnoj nesreći prilikom nedavne posete Iraku, izjavio je da se vojnici Sjedinjenih Država protive brzom povlačenju iz te zemlje. Marfi je rekao da mu je svaki vojnik koga je sreo, rekao da bi brzo povlačenje značilo da su svi koji su ranjeni ili poginuli u borbama, podneli žrtvu uzalud. Marfi i dvojica demokratskih kongresmena su u subotu išli prema bagdadskom aerodromu, kada je vozilo u kojem su bili moralo naglo da skrene da bi izbeglo sudar i prevrnulo se, a sva trojica kongresmena su pretrpela povrede koje srećom nisu opasne po život.

XS
SM
MD
LG