Linkovi

Suđenje bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu odloženo do sledećeg ponedeljka, 5. decembra


Sudjenje bivšem iračkom diktatoru Sadamu Huseinu i sedmorici njegovih saradnika odloženo je do sledećeg ponedeljka kako bi odbrani bilo omogućeno da nadje zamenu za dvojicu advokata koji su nedavno ubijeni.

Glavni sudija Rizgar Mohamed Amin proglasio je jednonedeljno odlaganje nakon što je jedan od optuženih , bivši potpredsednik Taha Jasin Ramadan , odbio da prihvati advokata kojeg mu je sud dodelio i zatražio da mu se omogući da sam izabere svog branioca.

Advokati odbrane tada su zatražili odlaganje sudjenja za 30 dana , ali je sudija Amin odbio njihov zahtev. Očekivalo se da će najnovije ročište trajati do četvrtka. Advokat bivšeg potpredsednika Ramadana ubijen je 8. novembra. Tri nedelje pre toga ubijen je advokat Sadon Al Janabi, koji je branio Avada Al Bandara , bivšeg zvaničnika Baas partije.

Treći advokat napustio je zemlju nakon što mu je zaprećeno ubistvom. Na početku dvosatnog zasedanja Sadam Husein se ponašao prkosno, isto kao prilikom prvog pojavljivanja prošlog meseca. Ovoga puta se žalio na to kako ga tretiraju američki čuvari.

Sadam je rekao da je lift neispravan i da je bio prinudjen da pešice ide četiri sprata uz stepenice sa lisicama na rukama , što mu je otežalo nošenje kopije Kurana. On je rekao sudiji da su mu američki čuvari oduzeli olovku i notes čime je onemogućen da se adekvatno brani na sudu. Kada je sudija Amin rekao da će zamoliti Amerikance da mu vrate te stvari, Sadam se izvikao na sudiju.

«Molim vas sudija, rekao je Sadam, ne želim da im kažete, već da im naredite. Vi ste Iračanin. Oni su u vašoj zemlji , oni su stranci i okupatori».

Sat posle početka zasedanja sudija Amin je pročitao potpisano svedočenje Vadaha Isamila al Šeika , bivšeg zvaničnika bezbednosti, koji je vodio istragu o navodnom pokušaju atentata na Sadama Huseina u mestu Dudžail , severno od Bagdada, 1982. godine.

Ubrzo posle davanja te izjave, snimljene na video traku, Šeik je umro od raka prošlog meseca. U medjuvremenu, bivši američki sekretar za pravosudje Remzi Klark i zvanično je postao član tima za odbranu Sadama Huseina. Ukoliko budu osudjeni , Sadam i njegovih sedam saradnika mogli bi da budu pogubljeni vešanjem.

XS
SM
MD
LG