Linkovi

U Čečeniji održani izbori za lokalnu skupštinu


U nemirnoj ruskoj republici Čečeniji danas su održani parlamentarni izbori, pod strogim merama bezbednosti.

Glasači su pod strogim merama bezbednosti izašli na izbore od kojih se očekuje da će ojačati kontrolu proruskuh političara nad tim regionom, razorenim dugogodišnjim ratom. Pravo izbora u Čečeniji ima oko 600 hiljada registrovanih birača i nekoliko desetina hiljada ruskih vojnika stacioniranih u toj republici. Oni su birali 58 poslanika za oba doma lokalne skupštine. Medju 350 kandidata bilo je i pet oficira ruskih oružanih snaga kao i znatan broj funkcionera proruske čečenske administracije. Kremlj je saopštio da su ovi izbori najnovija faza u, kako je rečeno, normalizaciji Čečenije, u okviru oporavljanja od rata. Ovo su bili prvi lokalni parlamentarni izbori otkada je Moskva 1999. godine ponovo preuzela kontrolu nad tim regionom od separatista. U protekle dve godine dva puta su održani predsednički izbori i jedan referendum, za koje analitičari kažu da su bili obeleženi nepravilnostima. Predsednik Čečenije Alu Alkanov izrazio je optimizam dok je ubacivao svoj listić u glasačku kutiju, rekavši da je počela nova faza posleratne obnove

”Skupština će funkcionisati tako da čitava republika može da radi aktivno i efikasno,“ rekao je Alkanov. ”Donosiće zakone koji će pomoći poboljšanju ekonomije i razvitku tržišne privrede na moderan način,“ dodao je on.

Ali, kritičari kažu da je situacija u Čečeniji daleko od normalne, dok separatistički pobunjenici često napadaju ruske vojnike i čečenske snage bezbednosti. Humanitarne grupe kažu da se kršenja ljudskih prava civila nastavljaju, uključujući nestanke mladića osumnjičenih da su pobunjenici. Najviše se strahuje od službe bezbednosti koju vodi, kako se smatra, najmoćniji čovek u Čečeniji, Ramzan Kadirov, sin bivšeg čečenskog predsednika ubijenog prošle godine od strane pobunjenika. Izbore je nadgledao izvestan broj posmatrača, pretežno iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika. Medjunarodne i ruske grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su ove izbore, ističući da su održani u atmosferi neprekidnog nasilja.

XS
SM
MD
LG