Linkovi

Slobodan Samardžić: Sa Marti Ahtisarijem bilo reči o decentralizaciji na Kosovu


Savetnik srpskog premijera i član pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je da je u razgovorima sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Marti Ahtisarijem bilo reči o decentralizaciji na Kosovu.

Zamenik gospodina Ahtisarija, Albert Roan postavio je pitanje da li smo spremni da krenemo sa razgovorima o decentralizaciji a mi smo odgovorili potvrdno, rekao je Samardžić. Upitan da li je i u planu Vlade, kao i u planu predsednika Srbije Borisa Tadića, predviđena mogućnost za horizontalno povezivanje starih i novih kosovskih opština sa srpskom većinom, Samardžić je odgovorio da nije samo reč o horizontalnom povezivanju, već o stvaranju jednog teritorijalnog autonomnog regiona koji bi se sastojao iz nekoliko oblasti čije bi institucije bile povezane. Samardžić smatra da ne stoji prigovor Albanaca da se ovim planom Kosovo deli na dva entiteta.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić izrazio je nadu da ukoliko u pregovorima o statusu Kosova Srbija bude imala konstruktivan pristup kao pri formiranju pregovaračkog tima, onda će se i razgovori o statusu završiti na način koji je prihvatljiv za Srbiju.

Početak pregovora o statusu Kosova otvorio je još jedno važno, ekonomske pitanje. Naime, kao tema za razgovore nameće se i spoljni dug Kosova koji je nešto veći od milijardu dolara i koji od 2002. godine otplaćuju poreski obveznici iz Srbije. Ta obaveza tada je prihvaćena uz obrazloženje da bi njeno odbijanje značilo da Srbija priznaje da Kosovo nije deo njene teritorije. A pošto je ekonomski nelogično da se vraćaju dugovi teritorije na kojoj država ne ubira porez, političarima ostaje da reše i taj problem u okviru pregovora o statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG