Linkovi

Solana: Rezultat pregovora o budućnosti Kosova neće uticati na granice BiH


Visoki predstavnik EU, Havijer Solana najavio je danas za Glas Amerike da je cilj njegove posete Beogradu, Prištini i Sarajevu, planirane za 5. i 6. decembar da podrži i ohrabri integracijske procese sa Evropskom unijom. On je , takodje danas, na konferenciji o 10-godišnici Dejtona, izrazio uverenje da rezultat skorih pregovora o budućnosti Kosova neće imati uticaja na sadašnje granice Bosne i Hercegovine.

Već je najavljeno da će visoki predstavnik EU, Havijer Solana početkom decembra doputovati u Beograd- "ne noseći sa sobom upozorenja, već ohrabrenja", naglašeno je u saopštenju njegovog kabineta, dok sam Solana za Glas Amerike kaže:

"Želim da posetim države regiona i da sa njihovim liderima razgovaram o budućnosti- kako da u 2006. godini, koja će biti posebno važna, iskažemo konstruktivnost i unapredimo proces integracija. Nameravam da insistiram da svaka od država u narednu godinu udje za jednu stepenicu više u procesu koji vodi prema Briselu. Za one koji su ušli u stabilizacijiski proces, da ga i započnu, za one koji su pri kraju, da ga i dovrše, a oni koji taj proces u potunosti imaju iza sebe, budu u mogućnosti da se približe Evropskoj uniji".

Visoki predstavnik je danas, učestvujući na konferenciji o 10. godišnjici Dejtona, komentarisao pozive na trgovinu bh teritorijom, kakvi se čuju kada se govori o skorom početku pregovora o budućnosti Kosova.

" Mislim da je plan pregovaračkog tima, a o tome ponešto znam jer imam dobre odnose sa Ahtisarijem, da nastoje da provedu pregovore o budućnosti Kosova bez ikakvih promena u strukturi bh države. To je danas stabilna zemlja i mislim da, bez obzira na konačno kosovsko rešenje, ne bi trebalo biti promene njenih granica. To bi, prema mome uverenju, bila greška, prema onome što danas imamo. A imamo BiH koja čini velike napore na adaptiranju svoga ustava, ali ne i svojih granica. Uveren sam da bi promena granica na Balkanu bilo vrlo komplikovano pitanje i za takvo nešto bi bila plaćena vrlo viska cena".

Inače, u osvrtu na aktuelne bh prilike, Visoki predstavnik je ukazao- Dejton je učinio ono što mu je i bila svha. Sada je, prema Solani, vreme da se ide dalje, prema jačanju institucija države, koja svojim gradjanima mora obezbijediti život kakav zaslužuju- sve to uz jeftiniji a efikasniji državni aparat.

XS
SM
MD
LG