Linkovi

Brisel: Sve čestitke zaslužuje progres kakav je BiH načinila od završetka rata do danas


Predsedništvo EU podseća na važnost progresa kakav je načinila BiH i započinjanja pregovora sa Briselom, koji bi trebali osigurati zemlji prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom. Sada su na redu refome, uključujući i konsenzus oko prilagodjavanja ustava aktuelnim okolnostima.


Dan pred svečani početka pregovora Brisela i Sarajeva, britansko Predsedništvo EU se osvrće na zaključke poslednjeg skupa evropskih ministara o BiH- naglašava se i ministarska ocena da sve čestitke zaslužuje progres kakav je BiH načinila od završetka rata do danas. Ova ocena je značajnija u svetlu činjenice da se ovih dana obeležava 10. godišnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz koji je zemlja prošla stabilizacijsku , a ušla u integracijsku fazu.

Nepuna 24 sata pre nego što će evropski komesar za proširenje, Oli Ren, zajedno sa bh domaćinima, u Sarajevu objaviti početak procesa koji bi, nadaju se u Briselu, mogao do kraja naredne godine dovesti do punog Sporazuma, Predsedništvo EU upozorava da će brzina napredovanja zemlje prema Uniji, zavisiti samo od brzine primene reformi.

Cilj je da BiH što prije postane funkcionalna i održiva država, koja u potpunosti ispunjava evropske kriterijume i zahteve procesa stablizacije i pridruživanja. Sporazum političkih lidera o ustavnim promenama je važan korak prema tome- predstavnica za štampu komesara za proširenje, Oli Rena, Kristina Nagi:

”Ustavne promene su stvar same države- Važno je da političari BiH preuzmu odgovornost za taj prces. Znamo da su već održane diskusije političkih lidera i doneti zaključci i samo na njima je da odluče kako da menjaju ustav. Stav Komisije je da bi smo želeli radije da vidimo ustavnu evoluciju , nego ustavnu revoluciju.“

Gledano u svetlu skorih pregovora, ono što treba Uniji je čvrst partner, koji je u stanju da donosi odluke tokom pregovora i koji je u stanju da garantuje punu primenu svega onoga što bude stajalo u Sporazumu, kada taj sporazum bude potpisan".

Predsedništvo EU stoga poziva sve strane i sve partije da iskoriste pozitivni momenat i dinamiku otvaranja pregovora sa Briselom, te angažuju sve bh potencijale, kako bi se što pre ostvarili promene zacrtane u zajedničkoj reformskoj agendi, što bi trebalo biti od koristi svim stanovnicima zemlje.

XS
SM
MD
LG