Linkovi

Beograd: Ko će biti u timu za pregovore o statusu Kosova


Posle usvajanja rezolucije o pregovorima o statusu Kosova, u Srbiji se očekuje da vlasti saopšte imena političara koji će činiti pregovarački tim.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da pregovori neće početi pre januara i da zato ne treba žuriti sa formiranjem pregovaračkog tima pre nego što počnu direktni pregovori.

Srbiji je, smatra Tadić, potrebna prava platforma za rešavanje statusa Kosova i zato je on bio prinuđen da ponudi predlog za stvaranje dva entiteta jer nije dovoljna samo poruka koja odlazi iz Srbije da nećemo da prihvatimo nametanje rešenja i da želimo da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet na Kosovu.

Srpski premijer Vojislav Koštunica ponovio je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Letonije Artisom Pabriksom da pregovori o statusu Kosova treba da budu direktni i rešenje treba da se nađe kroz kompromis. U razgovoru sa letonskim kolegom, šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković rekao je da se Srbija zalaže za široku decentralizaciju što podrazumeva formiranje mnogo novih opština sa srpskom ili srpsko-albanskom većinom pod kišobranom centralnih vlasti na Kosovui uz specijalne ekonomske i kulturne veze sa Srbijom.

Eksperti novoformirane nevladine organizacije Centar za proučavanje terorizma upozoravaju da bi početak pregovora o budućem statusu Kosova mogao da izazove i nove bezbednosne probleme. Direktor Centra i bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević smatra da ako pregovori krenu prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, onda se može očekivati veći stepen terorističkih aktivnosti.

I izvršni direktor Centra Zoran Dragišić ocenio je da ukoliko pregovori krenu nepovoljno za kosovske Albance tada nije isključena ni opšta oružana pobuna.

Izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari počeo je u međuvremenu u Prištini razgovore sa najvišim kosovskim zvaničnicima. Kosovski pregovarački tim je Ahtisariju, , uručio dokument u kojem se ističe njegov stav o tome da Kosovo treba da postane nezavisno nakon predstojećih pregovora.

XS
SM
MD
LG