Linkovi

Univerziteti u Nju Orleansu otvaraju svoja vrata za nekoliko nedelja


Univerziteti u Nju Orleansu zatvoreni su posle naleta uragana Katrina kada je najveći deo grada poplavljen. Četiri vodeća privatna univerziteta, koja ukupno pohadja 20 hiljada studenata, planiraju da ponovo otvore svoje kampuse kao deo šire obnove grada.

Na mestima na kojima bi studenti trebalo da pohadjaju časove, radnici i dalje raščišćavaju ostatke naleta Katrine. Ovo je kampus univerziteta «Tulejn», koji ima 13hiljada studenata, jedan je od najbolje rangiranih univerziteta u zemlji i, ujedno, najveći privatni poslodavac u Nju Orleansu. 62 zgrade na kampusu univerziteta su bile oštećene i poplavljene i sada se isušuju i čiste od ostataka Katrine. Slične operacije su u toku i na kampusu manjeg univerziteta Zejvier, istorijskog afroameričkog koledža, poznatog po svom programu pripreme za medicinski fakultet. Skoro sve zgrade ovog univerziteta su oštećene. Portparol Voren Bel objašnjava šta se desilo sa bibliotekom.

«Koliko se sećam, nivo vode je bio do ovde, svi katalozi i rečnici u prizemlju su oštećeni.»

Raščišćavanje na kampusu «Zejviera» će koštati više od nadoknade koju će isplatiti osiguravajuće kompanije, ali univerzitet očekuje da će dobiti i pomoć vlade i privatnih organizacija. Kampus drugog, manje poznatog, takodje afroameričkog univerziteta Dilard, je potpuno poplavljen i biće potrebno više od dve godine da se ponovo otvori. Lojola - jezuitski univerzitet, pretrpeo je samo manju štetu. Na njegovom kampusu bile su smeštene jedinice nacionalne garde, a studentima je nedavno omogućeno da posete spavaonice i da se uvere u njihovo stanje. «Tulejn» i «Lojola» su pristali da deo svojih objekata ustupe na korišćenje i univerzitetima «Zejvier» i «Dilard» kako bi sva četiri univerziteta mogla da počnu sa nastavom u januaru. Portparol univerziteta «Lojola», Kristin Lilong, objašnjava je zašto je važno da se univerziteti ponovo otvore.

«Univerziteti su ključni elementi kulture i ekonomije Nju Orleansa. Mi smo medju glavnim pokretačima ekonomije našeg grada kao i cele Luizijane.»

Internet je glavno sredstvo komuniciranja za hiljade studenta univerziteta u Nju Orleansu, koji posle udara Katrine žive u raznim delovima Amerike. Pet stotina drugih koledža i univeziteta prihvatilo ih je kao privremene studente. Met Simons, student «Lojole», trenutno je na Ej- and-Em univerzitetu u Teksasu.

«Želim da se vratim na «Lojolu» - Moram da se vratim, moram…», kaže Met.

Predsednik univerziteta «Tulejn», Skot Kauen, je i jedan od uglednih lidera Nju Orleansa. On naglašava važnost ponovnog otvaranja njegovog univerziteta.

«To će biti veliki podsticaj za obnavljanje Nju Orleansa. Mnogi od nas će takodje biti članovi specijalnih komiteta i drugih tela koja će raditi na novoj, široj viziji budućeg Nju Orleansa.»

Medjutim, mnogi profesori i službenici univerziteta u Nju Orleansu ne znaju gde će biti smešteni kada se vrate na posao. Pošto su njihovi domovi oštećeni ili uništeni. Takodje, još uvek niko ne zna koliko studenta će odlučiti da se ne vrati na studije u Nju Orleans. Ima još dosta pitanja na koja nema odgovora.

«Ne želim da me pogrešno shvatite. Ovo je bio užasan udarac za našu instituciju. Ipak, došli smo do ugleda koji danas imamo zato što smo imali snove i što smo imali rešenost. To će nam pomoći da preživimo, da se oporavimo i da ponovo budemo ono što smo bili.»

Univerziteti u Nju Orleansu, čiji rad je tako naglo obustavljen krajem avgusta trebalo bi da otvore svoja vrata za samo nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG