Linkovi

Iran odlučio da inspektorima UN zabrani pristup nuklearnim postrojenjima


Iran odlučio da inspektorima UN zabrani pristup nuklearnim postrojenjima

Iranski parlament odlučio je da inspektorima Ujedinjenih nacija zabrani pristup nuklearnim postrojenjima i obnovi sporni program obogaćivanja uranijuma, ukoliko Međunarodna agencija za atomsku energiju zatraži da Savjet bezbjednosti da, zbog kršenja međunarodnih obaveza, vladi u Teheranu uvede sankcije. Iran insistira da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski, što osporavaju Vašington i EU. Sastanak Međunarodne atomske agencije održaće se u četvrtak.

Izraelska Laburistička partija odlučila da napusti vladajuću koaliciju

Izraelska Laburistička partija odlučila je da napusti vladajuću koaliciju premijera Arijela Šarona , čime je otvoren put ka prevremenim opštim izborima. Centralni savet stranke velikom većinom glasova odobrio je tu preporuku lidera partije Amira Pereca na večerašnjem. Protekle sedmice, premijer Šaron i Amir Perec složili su se da bi prevremeni izbori trebalo da se održe pre kraja marta. Očekuje se da će tačan datum izbora biti odredjen ove ili sledeće nedelje. Nejaso je da li će Šaron ostati u partiji Likud ili će formirati novu stranku pre izbora.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Egiptu

Najmanje jedna osoba , za koju se smatra da je bila vozač jednog od nezavisnih kandidata, je ubijena. Kandidat opozicionog Muslimanskog bratstva izjavio je da su policija i pripadnici egipatske bezbednosti zastrašivali glasače i da su kontrolisali civile naoružane palicama i noževima. Ta stranka, koja je zabeležila dobre rezultate tokom prvog kruga izbora prošle nedelje, saopštia je da je najmanje 350 ljudi danas uhapšeno uključujući izborne radnike i glasače. Egipatski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da je bilo hapšenja i optužio pristalice Muslimanskog bratstva za izazivanje nereda na glasačkim mestima. On je dodao da policija nije zauzimala stranu u okršajima. Današnji, drugi krug izbora održan je u delti Nila i veoma važnim severnim i centralnim gradovima. Treći i poslednji krug glasanja zakazan je za prvi decembar.

XS
SM
MD
LG