Linkovi

Predsednik Buš vodi borbu sa demokrtama koji se zalažu za povlačenje iz Iraka


Predsednik Buš je posetio vazduhoplovnu bazu Osan da bi se zahvalio američkim vojnicima na pomoći koju su pružili u održavanju mira na korejskom poluostrvu već više od 50 godina od kako je okončan rat u Koreji.

Medjutim, sadašnji rat u Iraku bio je u fokusu predsednikovog govora dok se ponovo osvrnuo na apele demokrata da se američki vojnici vrate svojim kućama.

“ U Vašingtonu neki smatraju da je žrtva prevelika i apeluju na nas da odredimo datum za povlačenje naših snaga pre nego što završimo našu misiju. Oni koji su na terenu znaju bolje. Jedan od naših glavnih komandanata u Iraku, general major Viliam Vebster rekao je da bi postavljanje krajnjeg roka za naše povlačenje iz Iraka bio recept za katastrofu. General Vebster je u pravu.”

Predsednik Buš je rekao okupljenim vojnicima u maskirnim uniformama u jednom avionskom hangaru da njihovo angažovanje za mir i slobodu zahteva velike žrtve. Predsednik je rekao da irački vojnici hvataju teroriste i pomažu iračkom narodu da izgradi radnu demokratiju u srcu Bliskog istoka. To je misija za koju predsednik kaže da će biti ugrožena ako se američki vojnici pre isteka misije vrate svojim kućama.


“ Sve dok sam ja glavnokomandujući, naša strategija u Iraku će se zasnivati na
trezvenoj proceni naših komandanata na terenu. Mi ćemo se boriti protiv terorista u Iraku. Ostaćemo angažovani sve dok ne postignemo pobedu za koju su se borili naši hrabri vojnici.”

Više od dve hiljade američkih vojnika je poginulo u Iraku od SAD predvodjenje invazije radi svrgavanja Sadama Huseina. Sve veći broj smrtnih slučajeva i dalje pobunjeničke akcije povećali su apele nekih demokrata da se američki vojnici povuku iz Iraka.

XS
SM
MD
LG