Linkovi

Vučetić: Izjašnjavanje građana obavezno kad je reč o promeni granica Srbije


Dva dana pred izjašnjavanje Parlamenta o rezoluciji kojom se utvrđuje platforma za pregovore o Kosovu neizvesno da li će ona biti usvojena jednoglasno.

Savetnik srpskog premijera Aleksandar Simić smatra veoma važnim da sve političke snage u Srbiji jedinstveno podrže Vladin predlog rezolucije.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić ponovila je da se Srbija u predstojećim pregovorima o statusu pokrajine oslanja na norme međunarodnog prava koje garantuju teritorijalni integitet i državni suverenitet.

I pored toga što je Vlada usvojila predlog rezolucije, u vladajućoj koaliciji i dalje ima različitih pogleda na pregovaračku platformu i budući status Kosova. Tako je visoki funkcioner partije G17 Plus Čedomir Antić izjavio da je Albancima trebalo prvo ponuditi autonomiju, a ako to ne prihvate onda treba ponuditi nezavisnost u tri koraka. Prvi je stvaranje dva entiteta, drugi procena standarda u oba entiteta u narednih pet godina i treći korak bio bi, smatra Čedomir Antić, priključenje srpskog entiteta Srbiji i proglašenje nezavisnosti drugog entiteta.

A povodom pominjanja referenduma u predlogu rezolucije o Kosovu, predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da je neposredno izjašnjavanje građana obavezno ako je reč o promeni granica Srbije i odvajanju jednog dela njene teritorije. Svaka odluka eventualnog referenduma bila bi, rekao je Vučetić, apsolutno obavezujuća za političko rukovodstvo Srbije i državne zajednice.

XS
SM
MD
LG