Linkovi

Crna Gora spremna da razmotri ideju o odloženoj implementaciji referenduma


Crnogorska Vlada potvrdila je da je Crna Gora, ukoliko to bude tražila Evropska unija, spremna da razmotri ideju o odlaganju proglašenja nezavisnosti do kraja juna 2006. godine, kako bi Evropskoj uniji dala dovoljno vremena da pomogne u definisanju statusa Kosova.

"Crna Gora je, ukoliko to bude tražila EU, spremna da razmotri ideju o odloženoj implementaciji referenduma, pretpostavljajući da može biti važno da se do roka koji je dat za definisanje statusa Kosova (kraj juna 2006.) ne implementiraju nova rješenja", navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za informacije.

To je saopšteno nakon što je juče Premijer Češke Jirži Paroubek izjavio je da mu je crnogorski premijer Milo Đukanović tokom nedavnog razgovora u Podgorici rekao da je spreman da razmotri opciju da se proglašenje nezavisnosti, ukoliko to bude ishod referenduma sljedeće godine, odloži.

Savjetnik crnogorskog premijera Slavica Milačić izjavila je da crnogorske vlasti još nisu dobile formalni zahtjev o odlaganju proglašenja nezavisnosti i ocijenila da takva odluka neće uticati na unutrašnje i spoljne prilike.

"Do odlaganja proglašenja nezavisnosti došlo bi ako EU procijeni da bi joj to bilo važno u kontekstu predviđenog tajminga za definisanje statusa Kosova, iako smatramo da ta dva procesa nisu međusobno povezana, jer se radi o različitoj suštini i karakteru, što zahtijeva odvojenu dinamiku i kolosjeke rješavanja", kazala je Milačić.

"Smatram da bi takav eventualni čin bio još jedan dokaz ozbiljnosti demokratskog kapaciteta crnogorske vlasti. Svakako i konstruktivno partnerstvo sa EU", rekla je savjetnik crnogorskog premijera.

Donedavni predsjednik Narodne stranke Dragan Šoć okarakterisao je najavu odlaganja proglašenja rezultata referenduma besmislicom, dok Izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević smatra da je to samo još jedna u nizu manipulacija državnim pitanjem.


XS
SM
MD
LG