Linkovi

Cena ulja i gasa za grejanje ove godine dostićiće rekordnu vrednost


Venecuelanska naftna kompanija CITGO, sa sedištem u Hjustonu u Teksasu, najavila je da će početi da, po povlaštenim cenama prodaje 12 miliona galona ulja za grejanje siromašnim stanovnicima Bostona i Bronksa u Njujorku . Cena ulja i gasa za grejanje ove godine dostićiće rekordnu vrednost., smatraju eksperti. O naftnoj industriji se dosta govorilo i protekle nedelje.

Zeleno svetlo za Bernenkija

Odbor za bankarstvo američkog seneta odobrio je nominaciju Bena Bernenkija, koji bi krajem januara na funkciji šefa američkih federalnih rezervi trebalo da nasledi Alena Grinspena. Nominaciju, većinom glasova mora da potvrdi Senat u punom sazivu. Bernenki je ranije najavio da će nastaviti Grinspenovu politiku antiinflatornih mera i rasta zaposlenosti.

Svedočenje pod lupom?

Senator Frenk Lutenberg zatražio je od sekretarijata za pravosuđe da ispita diskrepance u svedočenjima šefova velikih naftnih kompanija pred senatskim odborom, pošto je Vašington Post objavio dokumente koji negiraju navode njihovih izjava na kongresnom pretresu da su naftne kompanije učestvovale na tajnim sastancima na kojima je tim potpredsednika Dika Čejnija 2001. kroijo američku energetsku politiku.

Sonijev CD sa greškom?

Kompanija SONI BMG povukla je sa tržišta milione muzičkih CD, pošto su sadržali kontroverzan anti-piratski softver koji je oštetio imunitet velikog broja personalnih računara i učinio ih dostupnim za viruse i hakere. Soni se izvinio mušterijama i ponudio program koji ispravlja softversku grešku, mada eksperti kažu da je i ponuđena zakrpa loša.

Šteta od zemljotresa u Kašmiru

Konačno Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu objavila je da je šteta pričinjena infrastrukturi, poljoprivrednom i stočnom fondu veća od 44 miliona dolara. Svetska organizacija je na samitu u Rimu obećala da će predvoditi poslove oporavka i rekonstrukcije pogođenog područja.

XS
SM
MD
LG