Linkovi

Amnesty International: Zatvorite bazu Gvantanamo ili je otvorite


Organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” saopštila je da bi SAD trebalo da omoguće medjunarodne inspekcije centra za internaciju terorista u bazi Gvantanamo ili da ga - zatvore.

Apel organizacije “Amnesty International” usledio je sapoštenju stručnjaka UN za zaštitu ljudskih prava da su otkazali posetu američkom Centru za internaciju na Kubi jer im je Vašington uskratio slobodan pristup zatvorenicima. Američki funkcioneri su kategorično demantovali tvrdnje da se zatvorenici u objektu u bazi Gvantanamo zlostavljaju i ukazali da je Medjunarodnom komitetu Crvenog krsta već odobreno da razgovora sa zatvorenici da bi se ustanovilo kakvi su životni uslovi u tom zatvoru. Medjutim, generalni sekretar Amnesty International-a Ajrin Kan i dalje izražava zabrinutost:

“Mi apelujemo na američku vladu da prestane da blokira pristup medjunarodnim stručnjacima i Ujedinjenim Nacijama Centru za internaciju. Naš zahtev je jednostavan. Zatvorite bazu Gvantanamo ili je otvorite.”

Kan je rekla da je njena organizacija, u saradnji sa drugim aktivistima za zaštitu ljudskih prava, prikupila dokaze da su SAD i neke njihovi saveznice koristili taktiku zlostavljana da bi izvukli informacije od osumnjičenih terorista.

“Mučenje, zlostavljanje, izolacija i tajno držanje u zatvoru zabranjeni su medjunarodnim prvom, ali takav tretman sprovde neke vlade bez bojazni da će biti kažnjene, uključujući američku administraciju, koja za sebe tvrdi da stoji na braniku demokratije i slobode širom sveta.”

Kan je izjavila da njena organizacija oštro osudjuje terorističke napade na civile, ali da izvršioci tih slozdela i njihovi saučesnici treba da budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni u skladu sa madjunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG