Linkovi

Vanredno stanje u Francuskoj produženo na još tri meseca


Francuska vlada usvojila je zakonski predlog kojim se vanredno stanje u zemlji produžava na još tri meseca, uprkos naznakama da su neredi, koji su pogodili zemlju, sada samo sporadični.

Ministri francuske vlade desno od centra odlučili su na današnjem sastanku da produže vanredno stanje u zemlji za još 90 dana, počevši od 21. novembra, kada prestaje važnost privremenog vanrednog stanja, uvedenog protekle sedmice.

Tom odlukom omogućeno je francuskim regionima i gradovima da uvode policijski čas radi okončavanju nereda, koji traju više od dve nedelje širom zemlje. Novi zakonski predlog treba sada da potvrdi umereno desničarski francuski parlament. Neredi su izbili zbog slučajne smrti od strujnog udara dvojice mladića etničkih imigranata, koji su se navodno krili od policije.

To je pobudilo debate o uspešnosti države u integrisanju miliona imigranata druge i treće generacije, posebno onih iz severne i zapadne Afrike. Nasilje je uminulo od kako je uvedeno vanredno stanje u zemlji protekle sedmice. Francuska policija je objavila da je tokom noći izmedju subote na nedelje uništeno samo 284 automobila, u odnosu na 374 u predhodnoj noći, i više od hiljadu vozila spaljenih samo u jednoj noći pre nedelju dana.

50 godina star zakon , prvi put aktiviran tokom Alžirskog rata za nezavisnost od Francuske , izazvao je proteste jednog dela grupa za zaštitu ljudskih prava i drugih kritičara. Medjutim, pojedini analitičari kao Stiven Eković smatraju da je vlada imala malo izbora osim da pomeša jake mere za sprečavanje nasilja sa dugoročnim naporima da se pronadje rešenje za njegov uzrok. Eković je profesor francuske istorije na Američkom univerzitetu u Parizu.

«Postoji nekoliko nivoa trenutne krize , jedan od njih je hitan, da nešto odmah mora da se preduzme. Skoro svi Francuzi se slažu , da nešto mora da se uradi kako bi se sprečilo nasilje i divljanje. Kako bi se zaustavili rasni nemiri, zato što to jesu rasni nemiri».

Istovremeno, Eković kaže da postoji opšte uverenje da vlada mora da reši dugoročna pitanja kao što su nezaposlenost, otudjenje i teškoće u integraciji druge i treće generacije imigranata, koji su i bili povod za nedavne nemire.

XS
SM
MD
LG