Linkovi

Ljoveras: Problemi u borbi protiv organizovanog kriminala


Ambasador Delegacije Evropske komisije u SCG Žozep Ljoveras izjavio je danas da je Crna Gora postigla napredak u procesu evropskih integracija ali da ima problema u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, obezbedjivanju nezavisnosti sudstva i administrativnih kapaciteta.

Ljoveras je na konferenciji za novinare, održanoj nakon što je crnogorskim zvaničnicima predstavio izveštaj Evropke komisije o stanju u SCG, rekao da u Crnoj Gori i dalje postoji ambijent za razvoj korupcije i organizovanog kriminala. Ljoveras je ukazao da je Crna Gora ostvarila odredjeni napredak u odnosu na Studiju o izvodljivosti, i izrazio uverenje da će se u narednom periodu pozabaviti problemima evidentiranim u izveštaju, kako bi bio obezbedjen brz proces evropskih integracija.

Upitan kada je moguće očekivati potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, Ljoveras je odgovorio da će to biti moguće vrlo brzo, jer je proces pregovora uspešno počeo. Ljoveras je rekao i da bi Crna Gora trebalo da nastavi usvajanje evropskih zakona, i dodao da u Evropskoj komisiji razmišljaju o otvaranju kancelarije EU u Podgorici zbog boljeg razumevanja situacije. Šef Evropske komisije u SCG je odbio da govori o stepenu napretka u Srbiji, rekavši da taj izveštaj nije predstavljen Vladi Srbije, ali je dodao da su problemi koji se odnose na Crnu Goru karakteristični i za sve zemlje u tranziciji i da to ne umanjuje njihovu ozbiljnost niti hitnost njihovog prevazilaženja.

Crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Djurović rekla je da je Crna Gora posvećena procesu evropskih integracija i da će prevazilaženje problema biti "novi izazov" za crnogorsku vladu.

Ljoveras je ranije danas izveštaj predstavio Odboru za evropske integracije crnogorskog parlamenta. Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić ocenio je da nema pomaka u najbitnijim elementima na putu ka EU, a kao najbitnije elemente je naveo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Mislim da nije učinjen značajan napredak i da su ti problemi i dalje prisutni u Crnoj Gori", rekao je Pešić novinarima u crnogorskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG