Linkovi

Boris Tadić: Nezavisno Kosovo - opasan pravni presedan


Pred trodnevne razgovore sa ruskim zvaničnicima predsednik Srbije Boris Tadić istakao da je nezavisnost Kosova za Srbiju neprihvatljivo rešenje koje bi bilo opasan pravni presedan.

Predsednik Tadić je u razgovoru sa češkim premijerom Jiržijem Paroubekom izjavio da je Srbija spremna za pregovore o budućem statusu pokrajine uz respektovanje prava i srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Srbija brani principe međunarodnog prava i time obezbeđuje stabilnost susednih zemalja jer, kaže Tadić, svaki pravni presedan može dugoročno da dezintegriše čitav region.

Reagujući na istupe u kojima je predsednik Slovenije Janez Drnovšek prejudicirao status Kosova, Tadić je istakao da je u svojim spoljnopolitičkim nastupima apelovao na strane državnike, pa i na Drnovšeka, da se uzdrže od jednostranih ocena o budućem statusu jer je sada potreban racionalan i odgovoran dijalog.

Izjavu slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka savetnik premijera Srbije Vladeta Janković nazvao je drastičnim primerom nedržavničkog ponašanja i pokušajem nametanja rešenja na Kosovu. Reč je o grubom prejudiciranju koje u potpunosti ignoriše principe međunarodnog pravnog poretka i potrebu da se do rešenja dođe kompromisom oko čega su se do sada svi slagali, naglasio je Vladeta Janković.

XS
SM
MD
LG