Linkovi

Mnogi gradovi i države u SAD zabranili pušenje na javnim mestima


Cilj je da se preventivno deluje na to da nepušači budu izloženi sekundarnom pušenju, za koje stručnjaci kažu da može da bude štetno isto kao i samo pušenje.

Pušenje je nekada bilo dozvoljeno skoro svuda u Sjedinjenim Državama, uključujući kancelarije, barove i restorane. Ali nakon što je brojnim istraživanjima ustanovljena opasnost od sekundarnog pušenja , stvari su počele da se menjaju. Sekundarno pušenje, ponekad označeno kao pasivno pušenje, odnosi se na dim cigareta ili cigara koji udišu, nenamerno, nepušači. To bi moglo da bude štetno po njihovo zdravlje ukoliko su tome izloženi duži vremenski period. Zato su pojedini američki gradovi i države zabranili pušenje na javnim mestima. Zabrane su ostvarile njihov cilj smanjenja sekundarnog pušenja. Takodje je smanjeno i samo pušenje, sudeći prema rečima doktora Stentona Glenca iz Centra za istraživanje kontrole duvana.

«Kada napravite radna mesta, javna mesta, restorane i barove slobodne od duvana , ljudi manje puše i cigarete se manje prodaju».

Doktor Glenc takodje navodi da je zabrana pušenja , samo na radnom mestu, dovela do toga da je konzmiranje cigareta smanjeno za 30 odsto. Više od 2000 američkih gradova i država sada na snazi ima poneki zakon o zabrani pušenja. Dejvid Spelding pušio je više od 20 godina , ali je prestao kada je njegova firma zabranila pušenje u njegovoj kancelariji i njenoj okolini. On kaže da bi i danas bio pušač da nije bilo tako jake politike zabrane pušenja u njegovoj kompaniji.

«Nisam želeo da vozim izvan kampusa kako bih zapalio cigaretu u kolima. To je bilo veoma jednostavno i to je bio moj način da prekinem».

Potpredsednik kompanije doktor Mark Menli kaže da Spelding nije jedini.

«Kada smo počeli sa politikom zabrana, oko 18 odsto naših zaposlenih je pušilo. I posle godinu dana primene , procent pušenja pao je na 15 odsto».

U mnogim oblastima u kojima su uvedene zabrane pušenja , vlasnici restorana i barova bili su najglasniji oponenti , plašeći se da bi gubitak pušača mogao da znači gubitak posla. Medjutim , istraživanja u pet država u kojima je pušenje zabranjeno pokazala su da nema vidljivijih promena u poslovanju restorana i barova. Neki ljudi, kao što je Grečen Morison, zabranili su pušenje čak i u svojim kućama.

"Nije u pitanju samo neprijatan miris , to je zbog zdravlja uopšte".

Grečen Morison kaže da ju je sopstvena zabrana primorala da smanji pušenje, i da se nada da će je naterati da potpuno prestane.

XS
SM
MD
LG