Linkovi

Džon Sejlor: Američki biznis može i treba da investira u državnu zajednicu SCG


Trgovinska i investiciona konferencija SAD - Srbija i Crna Gora na kojoj će se predstaviti brojne američke i kompanije iz Srbije i Crne Gore održaće se u Vašingtonu, u ponedjeljak i utorak 14. i 15. ovog meseca. Kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Poslovnog saveta SAD - Srbija i Crna Gora, Džonom Sejlorom, koji, pored neskrivenog zadovoljstva odzivom predstavnika značajnih kompanija i institucija vlasti, smatra da će Poslovni savet na čijem je čelu nastojati da trajno poveže i učvrsti kontakte kompanija iz SAD i SCG kako bi se ostvarila što veća poslovna razmena i saradnju.


Sejlor: Veoma sam iznenadjen velikim odzivom. Završili smo registraciju u sredu i do sada je potvrdjeno prisustvo oko 150 učesnika, a očekujemo da će broj prisutnih biti i veći. To je više nego što smo očekivali. Tako dobar odziv nam jasno govori o budućim mogućnostima za ovakve konferencije i trgovinsku saradnju.

Glas Amerike: Koje značajnije kompanije iz SAD i SCG su potvrdile svoje prisustvo?

Sejlor: Iz SCG imamo “Energo projekt” , “Komercijanlu banku”, “Telecom Srbije”, “Beogradski aerodrom” koji saradjuje sa kompanijom “Dajn Crop” na proširenju aerodroma, “Plantaže” iz Crne Gore i druge. Sa američke strane prisutni su “ US Stil” , “Dajn Corp” , “Galaksi tajers”, pa i evropska “Rajfhajsen banka”... To su samo neke od kompanija.

Glas Amerike: Šta očekujete na planu realizacije investicija američkih kompanija u Srbiju i Crnu Goru?

Sejlor: Ova konferencija predstavlja prvi korak u tom pravcu. Mi upućujemo poruku američkom biznisu da može i da treba da investira u tu zemlju. Mi već nekoliko godina planiramo ovu konferenciju i ta ideja i plan su konačno ostvareni. Američke kompanije će ovde u Vašingtonu imati dobru priliku da se upoznaju i ispitaju mogućnosti ulaganja i uspostavljanja trgovinskih odnosa. Američke kompanije to žele i nadam se da će im kompanije iz SCG pružtiti tu mogućnost.

Glas Amerike: Da li očekujete i neke konkretne rezultate očekujete od predstojeće konferencije?

Sejlor: Želeli bi da poslovni ljudi napuste konferenciju sa ugovorima u rukama i uspostave novu poslovnu saradnju. Ali, treba imati na umu da je ovo prvi korak. Prošlo je 18 godina od poslednje ovakve bilateralne konferencije i želeo bih da ovaj susret iskoristimo i za pripremu terena za buduće ekonomske forume. Planiramo da iduće godine održimo konferenciju u SCG i da na alternativonoj bazi održvamo slične skupove investitora svake godine.

Glas Amerike: Kakve su ambicije Poslovnog saveta SAD i SCG, čiji ste predsednik?

Sejlor: Moja želja je da steknemo što veći broj članova, što je donekle već učinjeno. Naš Savet želi da bude glas poslovne zajednice SCG u Americi i obrnuto - da budemo poslovni glas Amerike u Srbiji i Crnoj Gori. Posao shvatamo veoma ozibljno i imamo dobre poslovne odnose - ne samo sa američkom administracijom u Vašingtonu, već i sa vlasitma u SCG.

XS
SM
MD
LG