Linkovi

Može li čokolada da bude korisna za zdravlje?


Jedan od najvećih proizvođača čokolada i bombona, u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je konačno postigao nemoguće – proizveo zdravu čokoladu. Čokolada, hrana koju koju većina odraslih jede sa određenim osećanjem krivice.

«Ukusna je i ne možete da je se najedete. Uvek biste hteli još.»

Jedan proizvođač sada tvrdi da su čokoladne štangle u stvari zdrave. Kompanija «Mars», koja vas već zasipa porocima kao što su čokoladice «Snikers» ili bombone «M end M», reklamira svoj novi proizvod, kakao štangle "Kokoavija» kao «zdrave za srce», jer se prave sa biljnim sterolima - aditivima koji smajuju holesterol.

«Ovde se ne radi o čokoladi, niti generalno o slatkišu. Verujemo da će “Kokoavija’ da interesuje sve koji vode računa o svom srcu», kaže Harold Šmic, šef Istraživačkog odeljenja kompanije «Mars».

Šta o tome misle «duhovi» i «patuljci», učesnici Noći veštica.

«Bolje je od većine čokolada koje sam probao», kaže ova maškara.

Kompanija koja bude uspela da predstavi svoje proizvode kao hranljive, zaradiće više novca. Prodaja čokoladnih štangli se proteklih godina povećavala neznatno, dok se prodaja pravih čokolada i energetskih štangli naglo povećala.

Doktor Dejvid Kac, nutricionista sa Jelskog univerziteta, proučava pozitivne efekte crne čokolade koja se proizvodi sa korisnim antioksidantima poznatim pod nazivom flavanoli. On kaže da bi «Kokoavija» morala da se jede svakodnevno. Sama kompanija predlaže dve štangle dnevno.

«Ako popustite u većoj meri, korist se smanjuje», opominje doktor Kac.

Sve to znači da čokoladne štangle mogu da vam smanje osećaj krivice, ali ne i obim struka.

XS
SM
MD
LG