Linkovi

Jedan od najvećih satelita uspešno lansiran sa platforme u Tihom okeanu


Satelit Inmarsat I-4, koji je otprilike veličine autobusa, je drugi po redu džinovski komunikacioni satelit koji bi trebalo da obezbedi brzi pristup internetu za veliki deo planete. Satelit je sa platforme SeaLunch, raketom koju su zajednički proizvele američke, ruske, ukrajinske i norveške kompanije. Posle odbrojavanja na engleskom i ruskom, raketa «Zenit» poleće pre zore sa lansirne rampe na nekadašanjoj platformi za bušenje nafte usred Tihog okeana.

Hiljadama milja daleko, u kontroli misije kompanije Inmarsat, u Londonu, posmatraju lansiranje. Oni će preuzeti kontrolu nad Inmarsatom kada dospe u orbitu. Za sada, medjutim, moraju da čekaju u nadi da će sve teći po planu.

«Cela operacija lansiranja traje sat i 25 minuta. Zatim će proteći još 25 minuta pre nego što naša kontrolna stanica na jezeru Kauičan u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, bude preuzela signal sa satelita. Kada se to desi, mi preuzimamo kontrolu. Ljudi na lansirnoj lampi se raduju što je sve proteklo u redu, ali – sada je red na nas.»

Inmarsat je težak oko 600 tona i jedan je od najtežih ikada proizvedenih satelita. On će predstavljati okosnicu globalnog servisa za brzi Internet ove kompanije. Narednih nedelja i meseci, članovi londonskog tima će testirati satelit i pripremiti ga za uključivanje u mrežu. Oni će pre toga prilagoditi njegovu orbitu koja će biti otprilike iznad ekvatora.

«Glavna prednost našeg satelita, u poredjenju sa satelitima drugih kompanija, je to što su naši terminali mobilni - možete ih prenositi bilo gde. Oni su zapravo tri puta manji, lakši i jeftiniji od terminala prethodne generacije. Veličine su laptopa i lako su prenosivi, za razliku od drugih satelita čiji terminali su glomazni i zahtevaju čitave ekipe tehničara da bi bili ispravno povezani. To je, dakle, stvarno revolucionarno rešenje.»

Komunikacioni sateliti su glavni stubovi svemirske ere. Istraživanje Meseca i drugih planeta privlači pažnju, ali sateliti su pomogli da televizija i telefoni dopru do miliona ljudi. Sada je red na mobilni pristup internetu.

XS
SM
MD
LG