Linkovi

Teodor Meron: Od Srbije se ne traže izjave već dela


Posle razgovora sa zvaničnicima u Beogradu, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izjavio je da je međunarodna zajednica nestrpljiva zbog velikog odlaganja u ispunjenju preostalih obaveza Srbije prema Tribunalu.

Srpski premijer Vojislav Koštunica, prema saopštenju Vlade, rekao je u razgovoru sa Teodorom Meronom da je, pre svega, interes Srbije da se do kraja privede saradnja sa Haškim tribunalom i da se ispune sve međunarodne obaveze.

Međutim, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je novinarima da se od Srbije ne traže izjave već dela i da se to naročito odnosi na neizručenje Ratka Mladića i odsustvo vidljive i potpune podrške u naporima da se uhvati i prebaci Radovan Karadžič ali i ostali begunci koji su nadohvat vlasti u Beogradu. Meron je rekao da Beograd mora da ispuni i preostale obaveze, naročito posle odluke Evropske unije o početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Bilo bi tragično ako bi već postignuti napredak bio zaustavljen i ako bi to negativno uticalo na napredak u odnosima između Srbije i Crne Gore, Evropske unije, Partnerstva za mir i međunarodne zajednice, rekao je Meron.

I šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žosep Ljoveras ponovio je u Parlamentu državne zajednice da je potpuna saradnja sa Haškim tribanalom jedan od tri kratkoročna prioriteta za Srbiju i Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

S druge strane, potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da Evropska unija nije nagovestila mogućnost suspenzije pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom u slučaju nedovoljne saradnje s Haškom tribunalom.

XS
SM
MD
LG