Linkovi

Ovog vikenda u Briselu razgovori o novom ustavnom okviru za BiH


Ovog vikenda će se u Briselu razgovarati o novom ustavnom okviru za BiH- u tu svrhu, okupiće se lideri parlamentarnih stranaka, vlasti i opozicije, a njihovi pregovori bi trebali voditi opštem sporazumu o Dejtonu dva, koji, prema nekim tvrdnjama, već čeka spreman u ladicama američke administracije.

Priznali to ili ne, lideri bh palamentarnih stranaka su već neko vreme upoznati sa predlogom novog ustava - o tome koliko je on širok i prihvatljiv za sve, biće reči u subotu i u nedelju u Briselu. razgovori nisu posebno najavljeni i stiče se utisak da će se odvijati daleko od očiju i angažovanja zvaničnog Brisela. Medjutim, da nije tako pokazuje i činjenica da će se učesnicima razgovora obratiti i evroski komesar za proširenje, Oli Ren- u bh diplomatskoj misiji ukazuju da se, netipično za medju-partijske razgovore, i Evropska komisija uključila u njihov tok. Veruje se da je to zbog stava da sadašnji oblik Dejtona nije dovoljno širok za zahteve kakve pred BiH bude postavljao proces integracije sa EU.

Šta se nudi kao alternativa? Parlamentaran demokratija, bez kantona a sa dva entiteta, bez trojnog Predsedništva, sa jednim predsednikom države kojega bira parlament i čija će ovlaštenja, u poredjenju sa premijerom, biti simbolična.

Evropska štampa tvrdi da je nacrt ustava već sačinjen i dogovoren tokom sedam meseci dugih tajnih pregovora sa parlamentranim partijama, te da ima punu podršku administracije u Vašingtonu. Medjutim, neka od upozorenje koja pre briselskog susreta stižu iz RS govore o tome da bi radikalne promene mogle voditi "kolapsu". U svakom slučaju, u jednom od briselskih hotela, gde će se odvijati najveći deo razgovora, smeštenih neposredno uz Evropski palamant, večeras očekuju učesnike skupa, medju kojima su najavljeni lideri SDA, SDS-a, HDZ,a, SDP-a i Stranke za BiH.


XS
SM
MD
LG