Linkovi

Predsednik Buš: Opozicija šteti interesima američkih trupa koje se u inostranstvu bore protiv terorista


Predsednik Buš je odgovorio na optužbe demokrata da je manipulisao predratnim obaveštajnim podacima, kako bi opravdao rat u Iraku – kontraoptužbama: da njegova opozicija na taj način šteti interesima američkih trupa koje se u inostranstvu bore protiv terorista.

Predsednik Buš je rekao da Amerikanci slobodno mogu da se protive ratu u Iraku, ali da su pokušaji ponovnog ispisivanja istorije i uzroka koji su doveli do tog rata - neodgovorni. Administracija priznaje da su njene predratne informacije o pretnji koje su predstavljali navodni zabranjeni arsenali Sadama Huseina, bile pogrešne, iako je to bilo glavno opravdanje za invaziju Iraka. Predsednik prihvata odgovornost za ono što se događa u Iraku, ali odbacuje optužbe da je namerno zaveo javnost kako bi podržala vojnu akciju.

“Neke demokrate i protivnici rata kažu da smo manipulisali obaveštajnim podacima i da nismo rekli istinu američkom narodu o tome zašto smo počeli rat. Ti kritičari su svesni da dvostranačka istraga senatskog odbora nije našla nijedan dokaz da je bilo političkih pritisaka u cilju manipulacija predratnim obaveštajnim detaljima o iračkom zabranjenom arsenalu"

U svom govoru povodom Dana veterana predsednik Buš je rekao da su obaveštajne agencije širom sveta bile saglasne u vezi sa pretnjom koju je predstavljao Sadam Husein i da su istog mišljenja bili i njegov prethodnik Bil Klinton, i njegov oponent na predsedničkim izborima Džon Keri.

”Mnogi od mojih kritičara podržali su na izborima stav mog protivnika koji je govorio da je predsedniku dao pravo da upotrebom sile razoruža Sadama Huseina jer je verovao da opasno zabranjeno oružje masovnog uništenja, u Sadamovim rukama, predstavlja ozbiljnu pretnju našoj bezbednosti."

Hauard Din, aktuelni predsednik Demokratske stranke jedan je od najvećih kritičara predsednika Buša i rata u Iraku. Govoreći za televizijsku stanicu MSNBC, Din je rekao.

"Sve je ovo počelo, uistinu, zbog rata u Iraku. Predsednik nam nije rekao istinu zašto smo tamo, a mislim da sada znamo zašto smo tamo."

Kongresmen demokratske stranke Robert Menendez jedan je od onih koji traži istragu o tome šta je administracija, pre rata, zaista znala o iračkom oružju masovnog uništenja. On kaže da zakonodavci imaju obavezu da utvrde istinu zašto je predsednik Buš odlučio da krene u rat i kakvu su ulogu zvaničnici Bele kuće imali u otkrivanju identiteta agenta CIA-e Valeri Plejm, čiji je suprug kritikovao rat.

“Krajnje je vreme da Kongres izvršnu vlast pozove na odgovornost. Krajnje je vreme da Kongers ispuni svoju obavezu prema američkom narodu i zatraži informacije o ratu u Iraku i odavanju identiteta agenta CIA-e. Krajnje je vreme da Kongres ispuni svoje ustavne obaveze kontrole izvršne vlasti i predsednika."

Predsjednik Buš, smatra da oni koji ga optužuju da je manipulisao predratnim obaveštajnim podacima štete interesima američkih trupa koje se u inostranstvu bore protiv terorista.

XS
SM
MD
LG