Linkovi

U Podgorici održana Osnivačka skupština Udruženja crnogorsko-američkog prijateljstva


Skupu su prisustvovali zamjenik ambasadora SAD u Beogradu Roderik Mur, ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović i brojni ugledni gosti, a kao povod za osnivanje Udruženja poslužilo je obilježavanje 100 godina prijateljstva i saradnje dvaju naroda.

Tri crnogorske nevladine organizacije “Crnogorsko-američki centar za unapređenje odnosa između crnogorskog i američkog naroda” iz Podgorice, “Društvo crnogorsko-američkog prijateljstva” sa Cetinja i “Društvo crnogorsko-američkog (aljaskog) prijateljstva Road House” iz Bijelog Polja osnovale su, uz podršku Američkog konzulata u Podgorici, 28. jula 2005. godine u Američkom uglu u Podgorici "Udruženje crnogorsko-američkog prijateljstva". Tačnije, reaktiviran je rad jednog takvog Udruženje koje je 1991. godine osnovala grupa prijatelja SAD, da bi njegovo djelovanje bilo onemogućeno zbog ratnih dešavanja na području bivše Jugoslavije. Prvi predsjednik tog Udruženja bio je Pero Vučković sa Cetinja.

Istorija crnogorsko-američkih odnosa seže u daleku prošlost, a ovaj događaj, osim za Crnu Guru, značajan je i za SAD koje su i postale velike upravo zato što su oduvijek poštovale individualitet malobrojnih naroda i malih država, čulo se na Osnivačkoj skupštini.

Zamjenik šefa Misije Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Roderik Mur pozdravio je osnivanje Udruženja i najavio unapređenje američko –crnogorskih odnosa.

Ciljevi Udruženja su unapređenje uzajamnog razumijevanja, ekonomskih, kulturnih i drugih oblika saradnje između građana Crne Gore i Sjedinjenih Država u čemu značajnu ulogu ima i Vlada Crne Gore.

Na Osnivačkoj skupštini, predstavljene su tri knjige o istorijskim vezama između Sjedinjenih Država i Crne Gore čiji su autori Hajdana Vučinić, Slobodan Vuković i Radoslav Raspopović

XS
SM
MD
LG