Linkovi

Ren: EU ne može odbaciti odgovornost za stvaranje stabilne i bezbedne Jugoistočne Evrope


Konsolidacija prilika i jasno usmerenje država regiona prema Briselu, ključne su karakteristike ovogodišnjih izveštaja Evropske komisije o Zapadnom Balkanu. Kada je reč o SCG, novinari su primetili da se ove godine, po prvi put, Kosovo obradjuje kao zasebna celina. Pojašnjeno je- zbog izuzetne važnosti kakvu Komisija pridaje tom pitanju.

Komentarišući da se ovogodišnji izveštaj objavljuje u vreme kada su Beograd i Podgorica započeli pregovore sa Briselom, komesar Ren najavljuje da bi bilo realno očekivati da se pregovori okončaju tokom naredne godine.

Inače, konsolidacija prilika na Zapadnom Balkanu je zajednička karakretistika svih danas objavljenih izveštaja Evropske komisije o Srbiji i Crnoj Gori, o Hrvatskoj, Turskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i mišljenja o Makedoniji, ustvrdio je komesar za proširenje, nakon što je Komisija odobrila izvještaje njegovog komesarijata.

Komesar Ren naglašava da Evropske unije ne može odbaciti odgovornost za stvaranje stabilne i bezbedne Jugoistočne Evrope, ali da priča o daljem proširenju mora imati na umu raspoložive kapacitete prijema novih članica u evropsko društvo.

"Tri su vodilje koje će nas voditi u budućoj politici proširenja- moramo konsolidovati našu agendu proširenja, moramo biti vrlo oprezni sa davanjem novih obećanja o prijemu, kao što moramo ispoštovati postojeća. Unija mora insistirati na oštrom poštivanju postavljenih uslova i , konačno, Komisija je svesna zabrinutosti Evropljana imigracijom i daljim proširenjem. Zato moramo bolje objasniti ciljeve i proces proširenja".

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se Beogradu i Podgorici dozvoliti da zaključe Sporazum i uz činjenicu da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvek na slobodi, te da time nije ispunjena puna saradnja sa Hagom, komesar Ren odgovora da je državna zajednica u poslednje vreme u tom pravcu načinila značajan progres, te se nada da će se "haška priča" uskoro uspešno okončati.


XS
SM
MD
LG