Linkovi

Vlasti u Australiji uhapsile 17 osumnjičenih terorista


Policija u Australiji saopštila je da je osujetila sprovodjenje krupnog terorističkog napada, uhapsivši 17 ljudi u dva najveća australijska grada. Medju uhapšenima je i jedan radikalni muslimanski sveštenik, poznat po pohvalama na račun Osame bin Ladena.

Više od 500 policajaca učestvovalo je u akcijama širom Sidneja i Melburna. Pored hapšenja 17 ljudi, vlasti su zaplenile oružje, kompjutere, hemikalije i rance. Komesar policije Novog Južnog Velsa, Ken Morouni, rekao je da je pronadjen i materijal od koga se mogu sagraditi bombe. Inspektori kažu da je zaplenjena oprema slična onoj upotrebljenoj u julskim terorističkim napadima u Londonu.

”Izgleda da postoji veza u smislu hemikalija kakve su korišćene u Londonu i ovih koje su izgleda sada zaplenjene, ili se za njima traga, i u Novom Južnom Velsu i u Viktoriji.“

Pristalice uhapšenih sukobile su se sa televizijskim snimateljima ispred sudnica u Melburnu i Sidneju, ali kako je izjavio advokat jednog od uhapšenih, oni za sada nisu optuženi za terorizam.

Medju uhapšenima u Melburnu je navodni kolovodja, Abu Bakr, muslimanski sveštenik poreklom iz Alžira, za koga se kaže da je izjavljivao da bi prekršio svoju veru ako ne bi svoje učenike ohrabrivao da se priključe džihadu u Iraku.

Australija do sada nije doživela veći teroristički napad, ali su njeni gradjani napadani u inostranstvu, posebno u susednoj Indoneziji, gde je nekoliko desetina Australijanaca poginulo u bombaškim napadima 2002. godine.

XS
SM
MD
LG