Linkovi

Dve savezne države, Virdžinija i Nju Džerzi, u utorak biraju guvernera


Putovanje predsednika Buša u Južnu Ameriku udaljilo ga je na izvesno vreme od domaće političke scene. Mada se u dve savezne države u utorak održavaju izbori za guvernera, republikanski kandidati izgleda da nisu bili suviše zabrinuti zbog odsustva predsednika.

S druge strane, čini se da mnogi republikanci strahuju da bi opadanje popularnosti predsednika Buša moglo da se odrazi na šanse republikanskih kandidata na izborima ove i sledeće godine.

Republikanci su u ovo vreme prošle godine jedva čekali da se fotografišu sa predsednikom Bušom. Sada se neki povlače. Takva je situacija i u Virdžiniji.

”Kada se republikanski predsednik koji je lako odneo pobedu dva puta u toj državi tretira kao neznatni faktor u kampanji to vam govori da je Džordž Buš u velikoj nevolji.“

Predsednik Buš je, pre godinu dana, lako odneo pobedu u Vridžiniji. Sada republikanski kandidat za guvernra Džeri Kilgor ne stoji najbolje. Prošle nedelje Kilgor se očigledno držao podalje od predsednika. Medjutim, on će se danas ponovo pojaviti sa Bušom na skupu koji se održava u poslednji čas pred izbore.

Džeri Kilgor, kandidat za guvernera Virdžinije
”Mi smatramo Džordža Buša saveznikom i to će nam pomoći u ovoj trci.“

Medjutim, opozicione demokrate koriste bliskost predsedniku Bušu u Nju Džerziju za napade u tv oglasima: ”Njega je Džordž Buš podržao kao kandidata za guvernera. Da li ćete ga i vi izabrati?“

Predsednik Buš ne doprinosi više pozitivno kampanji kao što je to nekada bio slučaj. Kandidati širom zemlje shvataju šta nova anketa mreže ABC pokazuje: dvostruko više Amerikanaca izgleda ima tendenciju da odbaci kandidata koji je blisko vezan za predsednika Buša.

Većina Amerikanaca navodi da bi želeli da demokrate preuzmu kontrolu u Kongresu 2006. godine. Medjutim, godina dana u političkom smislu može biti duga.

Džon Mekejn, Republikanski senator iz Arizone kaže:

”U ovom trenutku predsednik i republikanci se suočavaju sa problemima i to značajnim problemima, ali hvala bogu, imamo godinu dana da to dovedemo u red.“

Medjutim, vesti nisu tako dobre ni za demokrate. Nova anketa mreže ABC takodje ukazuje da većina Amerikanaca još uvek veruje da republikanska stranka ima jače lidere.

XS
SM
MD
LG