Linkovi

Otac Irinej Dobrijević: SPC za očuvanje teritorijalnog integriteta SCG


S obzirom na predstojeći početak pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije naš saradnik, Branko Mikašinović, zapitao je jeromonaha Irineja Dobrijevića koji je stav Srpska pravoslavna crkva zauzela o sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda u pokrajini?

Otac Irinej: Kao što znate srpska Pravoslavna crkva je van politike i ne bavi se političkim rešenjima i pitanjima. Medjutim, pošto se tiče Kosova ovih dana i pitanja konačnog statusa, srpska Pravoslavna crkva je dala javnu podršku stavu srpske vlade koju je artikulisao pred Savetom bezbednosti UN-a, premijer Vojislav Koštunica, naime da se mora svakako čuvati teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore i naravno u skladu sa rezolucijom 1244 Kosovo jeste sastavni deo te zemlje.

Glas Amerike: Šta bi Srpska pravoslavna crkva mogla da učini da bi se pospešio povratak raseljenih Srba i drugih na Kosovu?

Otac Irinej: Srpska pravoslavna crkva se na veliko angažovala oko povratka njenih raseljenih lica, izbeglica, ustvari izgnanika, i ona je tražila i od Ujedinjenih nacija i od medjunarodne zajednice i američke vlade da se omogući povratak tih raseljenih lica. Jedan od vodećih razloga je propadao na veliko do sada upravo zbog toga što su se izgnanici vraćali samo na ona mesta odakle su bili izgnani, znači na mesto odakle potiču. Medjutim, naša je crkva tražila da se redefiniše povratak, a to jeste da ti izgnanici imaju pravo da se vrate u srpske sredine gde imaju kompaktne srpske zone tako da bi mogli u jednom većinskom okruženju da imaju sospstvenu moć za izdržavanje svojih porodica i sebe, tako da je egzistencijalno pitanje važnije po našoj crkvi.

Glas Amerike Da li Sprska pravoslavna crkva namerava da se aktivno i zakonski pozabavi pitanjem povratka njene imovine na Kosovu i Metohiji?

Otac Irinej: Jeste, svakako. Srpska pravoslavna crkva se aktivno angažovala oko povratka njene imovine, svga što joj je oduzeto. Mi se na veliko bavimo pitanjem restitucije, naročito na Kosovu i Metohiji. Kao što sami znate sama reč Metohija potiče od grčke reči ”meto,“ koja podrazumeva da je u pitanju crkveno zemljište. Želimo da se to sve dokumentuje i da se to vrati, a naročito oko naših vodećih manastira, kako bi smo mogli kreirati zaštitne zone i na taj način obezbediti čvrstu budućnost naših manastira.

Glas Amerike: Šta je postignuto upravo po tom pitanju stavarnja zaštitnih zona oko srpskih manastira i crkava?

Otac Irinej: Vodeći primer jeste manastir Visokih Dečana, pošto su u okolini dečanskog manastira bili raznorazni pokušaji sa strane da se oduzme to zemljište koje legalno pripada manastiru i da se izgradi jedna fabrika koja bi proizvodila mermer, i druga koja bi flaširala mineralnu vodu, koja se prirodno nalazi u toj klisuri, tako da bi se totalno razorio manastirski život, manastirska tišina i na taj način ugušio bi se sami manastir. Tako da je ovo prvi manastir oko koga je pokrenuto pitanje zaštitne zone.

Glas Amerike: U poslednje vreme se povremeno u zapadnim medijima navodi da Sprska pravoslavna crkva skriva okrivljene za ratne zločine.

Otac Irinej: Jeste, ali je to totalno pogrešno. Jer Srpska pravoslavna crkva je oduvek govorila, a naročito naš patrijarh koji je zaista čovek od svetog života. On je rekao da svako mora da snosi odgovornost za sve ono što je učinio. Recimo, često puta se desilo, kad su ti razni ljudi koji su bili optuženi išli sami da se predaju Hagu, oni bi došli kod njega za ohrabrenje i za njegov blagoslov. Na isti način imamo izvesne episkope, kao vladika Grigorije, koji je tražio da se predaju govoreći da je i sam Hristos sebe predao na sudu pred Pilatom iako je znao da to nije, recimo u savremenom žargonu, politički ispravan sud, ali je to učinio za dobrobit i spasenje sveta. Mitropolit Amfilohije je na isti način rekao da je on optužen i on bi sam sebe predao, kao što je često puta i patrijarh Pavle govorio za sebe, ukoliko bi on bio optužen i on bi se predao. Tako svojim primerom, primerom svojih života crkva to naglašava. Tako da to uopšte nije istina da crkva sakriva te optuženike.

XS
SM
MD
LG