Linkovi

EU: Rešenje budućeg statusa Kosova mora doprinosti regionalnoj stabilnosti


Kako je ranije i najavljeno, šefovi evropskih diplomatija imenovali savjetnika za Zapadni Balkan viskoog predstavnika, Havera Solane, Štefana Lenea za evropskog predstavnika u timu medjunarodnog pregovarača o budućnosti Kosova, Martija Ahtisarija. Ovom prilikom je naglašeno da rješenje kosovske budućnosti mora osigurati ekonomski i politički razvoj, i doprinositi stabilnosti i integracijskom procesu regiona.

Jedna od ključnih poruka ministara spoljnih poslova je da zvanični Brisel neće prihavtiti ni jedno rješenje budućnosti Kosova koje bude donijeto jednostrano i uz upotrebu sile. SAa druge strane, to znači da će put do prihvatljivog rješenja voditi samo preko ostvarenih standarda.

Visoki predstavnik EU, havier Solana:

" Evropska unija je danas imenovala svoga predstavnika koji će raditi zajedno sa Martijem Athisarijem. Za nas je od ključne važnosti dobar završetak pregovora o budućnosti Kosova, važan za sadašnjost i budućnost, pa zbog toga i imenujemo svoga specijalnog predstavnika. Riječ je o gospodinu Stefanu Leneu, koji dugo vremena radi uz mene- imaćemo, dakle, dobar tim koji će pomagati gospodinu Athisariju u rješavanju pitanja kosovske budućnosti".

Brisel ima nepodijeljen stav da budući status Kosova mora obezbijediti politički i ekonomski progres, te da mora sadržati i garancije da Kosovo neće biti prijetnja bezbjednosti susjeda i cijelog regiona. Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, naglasio je podršku medjunarodnom pregovaraču, bivšem finskom predsjedniku Marti Ahtisariju, kao i evropskom predstavniku u njegovom timu, Stefanu Leneu. Uz to, komesar Ren ukazuje da će Unija dati svoj doprinos stabilnom Kosovu i regionu:

" Moramo uložiti sve snage i potencijale, sve naše mogućnosti da zadovoljavajući način odgovorimo ovom kosovskom izazovu. To je izuzetno važno za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i buduće bezbjednosti Evrope".

Imajući u vidu započeti integracijski proces i pregovore Boegrada i Brisela, ministri spoljnih poslova naglašavaju da budući status Kosova mora dopnositi takvom procesu, u kojem i sama Priština treba da zauzme vlastitu ulogu. Evcropske perspetive su izvjesne za Srbiju, Kosovo, kao i za cijeli Zapadni Balkan, poručeno je iz Savjeta ministara Evropske unije.

Lavrov u Beogradu, Prištini i Podgorici

Predstojeći pregovori o statusu Kosova bili su glavna tema razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa zvaničnicima Srbije i Crne Gore. Lavrov je nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova državne zajednice Vukom Draškovićem, izjavio da za Rusiju nije prihvaljivo nametanje rešenja, već isključivo rešenje postignuto u direktim razgovorima Prištine i Beograda i da je tu važno da Beograd konkretizuje svoje zahteve:

„ Rusija se, kao stalni član SB UN i član Kontakt grupe uvek borila, i boriće se i dalje da proces statusnih razgovora ide u potpunom skladu sa Rezolucijom SB 1244 i da se rešenje usmeri u okviru direktnih razgovora Beograda i Prištine.“

Predsednik Srbije Boris Tadić saglasio se sa Lavrovom o tome da do rešenja kojim bi bili zadovoljni i Srbi i Albanci može doći jedino dijalogom i ponovio da bi nezavisnost Kosova značila pravni presedan, koji destabilizuje čitavu Evropu:

„Srbija želi diplomatskim putem da reši problem koji je nastao na Kosovu i Metohiji u prethodnim decenijama. Srbija ne želi da vodi rat, Srbija želi miroljubivu politiku i politiku koja će obezbediti prosperitet svim građanima i Srbima i Albancima i zaštiti međunarodni interes u čitavom regionu“, rekao je tadić.

Šef diplomatije Vuk Drašković rekao je da od Rusije očekuje punu podršku predlozima Beograda, i u Kontakt grupi i SB UN, od kojih je izdvojio sprovođenje preporuka Kai Eidea i očuvanje međunarodno priznatih granica.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da formula "više od autonomije, manje od nezavisnosti" znači da je Beograd spreman da obezbedi veoma visok stepen, odnosno suštinsku autonomiju za Kosovo.

Lavrov je potom u Prištini razgovarao i sa kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom, kome je preneo da je stav Moskve o rešavanju statusa Kosova - stav Kontakt grupe. "Mi smo se saglasili sa rukovodećim principima za proces statusa. Te principe će primenjivati i gospodin Ahtisari", rekao je Lavrov, ističući kako izmedju Kontakt grupe i Saveta bezbednosti UN postoji konsenzus da pregovori o statusu treba da idu uporedo sa ostvarivanjem standarda.

Ruski šef diplomatije je rekao da ocenjuje da će rukovodeći principi koje je utvrdila medjunarodna zajednica pomoći Prištini i Beogradu da se saglase oko rezultata koji je prihvatljiv za obe strane.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je pozdravio otvaranje Ruske kancelarije u Prištini i istakao da je ruskog ministra spoljnih poslova upoznao sa progresom koji je postignut na Kosovu i pripremama za razgovore o budućnosti Kosova.

"Ja insistiram na direktnom priznavanju nezavisnosti i ono će smiriti ovaj deo Evrope", rekao je Rugova ističući kako će Kosovo ponuditi sve garancije za manjine koje žive na Kosovu.

U Podgorici, Lavrov je rekao kako je crnogorski premijer Milo Đukanović pokazao odgovoran odnos rešenju statusa Kosova, kao i prema odnosima Srbije i Crne Gore.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i "da niko ne sme da se meša u odnose Srbije i Crne Gore i da građani sami treba da se opredele u kakvoj će državi da žive".

Lavrov je novinarima rekao je ubeđen da će Srbija i Crna Gora pronaći formu koja će odgovarati i jednima i drugima i dodao da će Rusija poštovati njihov izbor. Lavrov je dodao da na budućnost Crne Gore gleda sa optimiznom.

Počeli pregovori o stabilizaciji i pridruživanju

U Beogradu je u ponedjeljak i zvanično počeo prvi krug pregovora Srbije i Crne Gore i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Delagaciju Srbije i Crne Gore predvodi ministar insotranih poslova državne zajednice Vuk Draškovic, a tim Evropske unije direktor Direkcije za zapadni Balkan, Rajnhard Pribe.

Dvije strane razmatraju opšta politička načela, regionalnu i saradnju s Haškim tribinalom, kao i zaštitu ljudskih i manjinska prava.

XS
SM
MD
LG