Linkovi

Nakon prve ljudske žrtve u neredima u Francuskoj, premijer De Vilpen najavio policijski čas


Francuski premijer Dominik de Vilpen izjavio je da će u mjestima gdje bude potrebno biti uveden policijski čas. Vilpen je kazao i da će 9.500 policajaca i žandarma biti poslato kako bi zaustavili nemire, koji traju gotobvo dvije sedmice.

"Tamo gdje bude porebno, lokalni zvaničnici će moći da uvedu policijski čas, ako misle da će im koristiti u uspostavljanju mira i obezbeđivanju građana. To je naša prioritetna odgovornost", rekao je Vilpen. On je, istovremeno, isključio mogućnost vojne intervencije.

Francuska je u nedjelju veče - preživjela najgoru noć otkako su izbili neredi, a u ponedjeljak preminuli muškarac - prva je žrtva nasilja.

Kao i prethodnih, požari su podmetani u škole i druge zgrade, uključujući dvije crkve. Nekoliko desetina pripadnika specijalnih policijskih jedinica je ranjeno, desetorica hicima iz vazdušnih pušaka. Istovremeno, policajci su uhapsili skoro 400 mladića, medju njima i dečake stare svega 14-15 godina.

Medjutim, sve više ljudi se pita kako će vlasti da zaustave nasilje, za koje neki kažu da je najgore u Francuskoj u poslednjih 40-tak godina.

U svakom slučaju, nemiri su na svetlost dana izbacili tinjajuće probleme u francuskom predgradjima, u kojima imigranti žive u pretrpanim i zapuštenim višespratnicama. U nedjelju, francuski predsednik Žak Širak tražio je da se obnove red i mir.

Tokom posjete policijskim snagama u pariskom predgradju Bobinji, u nedjelju uveče, francuski ministar unutrašnjih poslova Nikolas Sarkozi ponovio je tu poruku.

Sarkozi je rekao da se red mora obnoviti u svim djelovima Francuske. To nije predmet izbora - već obaveza, rekao je on. Red se mora obnoviti po svaku cijenu. Sarkozi je takodje pozvao policajce da obavljaju svoju dužnost na uljudan način, koji će pokazati dostojanstvo francuske policije.

Sam ministar Sarkozi dolio je ulje na vatru kada je na početku učesnike nemira nazvao "đubretom". Pripadnici ljevičarske opozicije zatražili su njegovu ostavku, ali, prema anketi objavljenoj u nedelju, 57 odsto Francuza podržava Sarkozija.

Analitičari kažu da izgrednici -- uglavnom mladi crnci i Arapi sjevernoafričkog porijekla - nasiljem izražavaju nezaovoljstvo zbog rasizma i visoke nezaposlenosti.

Francuski šef diplomatije Filip Dust-Blazi rekao je kolegama iz EU da njegova zemlja nije opasna i da nije rasistička.

Nasilje u Francuskoj počelo je 27. oktobra kada su nesrećnim slučajem, navodno bježeći od policijske potjere, poginula dvojica sjevernoafričkih tinejdžera.

XS
SM
MD
LG